НОВИНИ

Безплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 13.03.2024
6122
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Oт следващия месец пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще получават безплатно или с по-малко доплащане лекарствата си. До сега Националната здравноосигурителна каса покриваше 25% от цената. Според данните на НСИ за предходните три години, заболяванията "Сърдечна недостатъчност" и "Хипертонична болест" заемат първо място по смъртност в страната. Медикаментите, които ще бъдат засегнати, са на цени до 30 лева.

Лекарствата за сърдечно-съдовите заболявания ще бъдат безплатни за пациентите, но само когато са най-евтините в дадена група. Според статистиката над 600 000 в България приемат лекарства за високо кръвно и болно сърце. Над 400 ще са медикаментите, които ще се покриват, като те са с цена от 3 до 30 лева. От април всички хронично болни с заверена диагноза в рецептурната книжка ще могат да се възползват от безплатните лекарства.

91-годишната Стаматина Маринова е със сърдечно заболяване, което налага ежедневен прием на лекарства. Досега те са се поемали частично от Здравната каса.

"Аз на свободни цени си купувам лекарствата. Не мога да ходя по комисии, по такива неща. Не ми се ходи, около 50 лв. давам. Аз мога хляб са не си купя, обаче без лекарства не мога”, разказва Стаматина.

Наблюденията на фармацевтите са, че заради ниското покриване от Здравната каса до сега много хора са купували лекарствата си свободно. Важната информация за пациентите е, че при някои лекарства ще трябва да се доплаща.

"В едно международно непатентно наименование особено при лекарствата от сърдечно-съдовата система има няколко търговски наименования. Едно от тях, което е с най-ниската цена, ще бъде 100%, а другите се равняват като цена по него и при някои ще се явява някакво доплащане, но ще бъде значително по-добре, защото това вече е 100% реимбурсиране", посочи Маргарита Стефанова.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че това ще намали високата смъртност от сърдечни заболявания.

"Искам да поздравя МФ за една успешна битка в името на българските граждани. Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в страната. За 25 години съществуване на НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не пиеха редовно лекарствата си, защото не можеха да си ги позволят", заяви Николай Денков.

От медикаментите ще се възползват всички хронично болни хора, които имат заверена диагноза в рецептурната си книжка.

"През амбулаторния лист, който се подава към Здравна каса, пациентът отива при личния лекар, личният лекар изписва тези медикаменти", добави д-р Владимир Македонски, кардиолог.

Според кардиолози безплатните медикаменти ще подобрят достъпа на пациентите до ранно лечение. Очаква се 100% реимбурсация да е факт от април.

Aвтори: Тереза Кънчева, Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие промени, свързани с увеличение на заплатите на преподавателите
Парламентът прие промени, свързани с увеличение на заплатите на преподавателите
Президентът връчва първия мандат в петък
Президентът връчва първия мандат в петък