НОВИНИ

Русия е готова да използва ядрените си оръжия, ако бъде застрашен нейният суверенитет, каза Путин

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:34, 13.03.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Два дни преди президентските избори в Русия, Владимир Путин даде обширно интервю за руската агенция "Новости" и руската държавна телевизия. В него предупреждава Запада, че е готов на ядрена война и че разполагане на американски войници на украинска територия ще означава интервенция. Посланията му към вътрешната аудитория са отправени месец след пространното интервю за приятелския настроения към него американски журналист Тъкър Карлсън и две седмици след обръщението му към двете камари на руския парламент, в които изрази тезите си по голям брой теми.

Очакванията са Владимир Путин, който е начело на Русия от 2000 година, да спечели безпроблемно изборите, които му осигуряват нов 6-годишен мандат.

В интервюто за двете контролирани от Кремъл медии руският президент говори за задачите за 6 години напред, за отношенията със Запада, евентуални преговори с Украйна и ядрения арсенал на Русия.

Путин заяви, че страната му е готова за ядрена война и посочи предимство според него на Русия.

"От военно - техническа гледна точка ние разбира се сме готови. Това първо. Второ - и това е общопризнато - нашата ядрена триада е по-съвременна в сравнение с всяка друга триада. Такива триади имаме ние и американците. Като цяло, като носители и заряди имаме приблизително паритет, но нашата е по-модерна. Всички знаят това, специалистите знаят всичко. Но това не означава, че трябва да се мерим по броя на носителите и бойните глави. Те развиват своите компоненти, ние също. Но това не значи, че те са готови утре да започнат ядрена война. Ако поискат, какво да се прави? Ние сме готови".

Преговори с Украйна са възможни, но основани на реалностите, които се наложиха, каза Путин. Според него Украйна е атакувала руска територия през последните дни, за да се намеси в предстоящите президентски избори в Русия.

"Основната цел, не се съмнявам в това, е ако не да се провалят президентските избори в Русия, то поне по някакъв начин да има намеса в нормалния процес на изразяване на волята на гражданите. Това е информационният ефект".

Ако американски войници влязат в Украйна, Москва ще счита това за интервенция.

"В Съединените щати обявиха, че няма да пращат военни в Украйна. Ние знаем, че разполагане на американски войници на руска територия означава интервенция. Така бихме се отнесли към подобен акт, това важи и ако се появят на територията на Украйна. Те разбират това. Казвал съм вече, че Байдън е представител на традиционната политическа школа и това се потвърждава.

Путин заяви още, че няма предпочитания към някой кандидат за президент на Съединените щати.

Интервюто беше взето от Дмитрий Кисельов, заместник генерален директор на руската държавна телевизия, отявлен защитник на политиката на Кремъл и персонално санкциониран от Европейския съюз за подкрепата си за войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвестено: Тръмп срещу Байдън
Предизвестено: Тръмп срещу Байдън
Христо Стоичков поздрави Шави Ернандес след победата над Наполи
Христо Стоичков поздрави Шави Ернандес след победата над Наполи