НОВИНИ

След насилието в Бобов дол: Защо жертвата не подава сигнал в полицията?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
12:05, 13.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Побой над жена в Бобов дол, който беше заснет на видеоклип от 13-годишно дете и публикуван в социалните мрежи. Майката на пребитата жена каза, че тормозът над дъщеря ѝ е системен и е от години. Въпреки това обаче тя не иска да подава жалба.

14-годишен брак и едно общо дете. Въпреки това през всички тези години Таня Найденова е била тормозена системно и психически, и физически. А боят от 10 март, заснет на видеото, е поредният, казва майката на жертвата.

"Той го извършва да не кажа всекидневно, но през ден, не мога да я разбера защо не иска да подава жалба, според мен е по-скоро някаква зависимост", коментира пред БНТ Спаска Цветкова, майка на пребитата жена.

Заради честите случаи на насилие, от страх майката на жертвата поискала ограничителна заповед за нея и внуците ѝ.

"Ето я заповедта, която е все още в сила. Поискана е от мен, дъщеря ми също тогава не пожела след поредния побой", допълни Спаска Цветкова.

Според психолози случаи на системен тормоз в страната има много. Благодарение на детето обаче този е излязъл наяве и институциите трябва да си свършат работата въпреки липсата на жалба.

"Единственият отговор е страхът. При един системен тормоз, който протича през годините, жертвата се чувства сама, изолирана и не може да приеме мисълта да се отдели от насилника. Най-хубавото нещо тук е, че има деца, които реагират. Деца, които се противопоставят на модел, който през годините е просъществувал, тук вече има едно осъзнаване и една нетърпимост на децата да живеят в такава среда", каза още психологът д-р Елис Мустакли.

Въпреки че няма писмена жалба за домашното насилие, прокуратурата вече е повдигнала обвинение. 39-годишният Найден, причинил побоя, е задържан с прокурорска заповед. В следващите дни се очаква прокуратурата да поиска от съда в Дупница постоянна мярка "задържане под стража".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с пет представителки на турнира по художествена гимнастика "Афродита къп" в Атина
България с пет представителки на турнира по художествена гимнастика "Афродита къп" в Атина
Алфа Рисърч: 60% от българите са категорични, че България трябва да остане в ЕС
Алфа Рисърч: 60% от българите са категорични, че България трябва да остане в ЕС