НОВИНИ

Украйна атакува Русия с десетки дронове и ракети

В пламъци избухна четвъртата по големина рафинерия - собственост на "Лукойл", край Нижний Новгород

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:13, 12.03.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Украйна атакува Русия с десетки дронове и ракети, които нанесоха сериозни поражения на голяма петролна рафинерия. А проукраински руски групировки обявиха, че са превзели руско село близо до границата с Украйна.

Най-малко две въоръжени групировки, базирани в Украйна, съставени от руснаци, борещи се срещу Кремъл, твърдят на страниците си в социалните мрежи, че са дали начало на нахлуване през западните граници на Русия. Акциите им са организирани нарочно точно преди началото на президентските избори, които започват в петък и трябва да приключат в неделя.

Снимки: БТА

От Москва признаха, че има опит за проникване на диверсионни групи от запад, но твърдят, че атаките са предотвратени. Въпреки твърденията, в Курска област училищата преминаха към дистанционно обучение.

Пламъците се издигат в нощното небе над четвъртата по големина рафинерия в Русия - НОРСИ, собственост на компанията "Лукойл" до град Нижни Новгород. Позовавайки се на анонимни източници, Ройтерс съобщава, че е повреден основният агрегат за дестилация на суров петрол. От "Лукойл" не коментират. Дрон е свален и до град Кириши в Ленинградска област, където се намира втората по големина рафинерия.

Удар срещу петролната инфраструктура е проблем за президента Владимир Путин непосредствено преди президентския вот от 15 до 17 март. Поддържането на ниски цени на горивото е ключово преди вота, а в началото на месеца вече беше наложена забрана за износ на горива за 6 месеца.

Москва обяви, че е свалила общо 25 украински дрона над областите Москва, Ленинград, Белгород, Курск, Брянск, Тулска и Орловска.

"Приятели, нощта беше неспокойна за всички нас. Имаше масирана атака с безпилотни летателни апарати. Остава и опасността от ракетни удари", заяви Роман Старовойт - губернатор на Курска област.

Думи на губернатора на Курска област след атаки на най-малко две групировки. Легионът "Свобода за Русия" и батальонът „Сибир“ публикуваха видеозаписи от проникване на руска територия.

"Нашата кампания е организирана да съвпадне с така наречените "избори", избори в кавички, които тази седмица се провеждат на територията на Руската федерация. Това не са никакви избори, а още един етап от узурпацията на власт, установяване на диктатурата на Владимир Путин", каза Алексей Барановски - доброволец в Легион "Свобода за Русия".

Според украинското разузнаване участва и трета групировка "Руски доброволчески корпус", но всички те действат независимо от властите в Киев. Твърдят, че са превзели село Тьоткино, Москва отрича.

"От сутринта има обстрел срещу село Тьоткино, Глушковски район. Имаше опит за проникване на разузнавателна диверсионна група. Избухнаха престрелки, но няма проникване", обясни Роман Старовойт - губернатор на Курски регион.

От Кремъл обявиха, че атаките на руските групировки са режисирани от Киев.

"Нашите военни правят всичко необходимо, противовъздушните системи работят. Разбира се, терористичната дейност продължава, режимът в Киев прави опити за удари срещу цивилни цели", категоричен е Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

На фронта в Украйна руските сили обявиха, че са установили контрол върху село Невелске, недалеч от Авдеевка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тобиас Хайнц пропуска мача на ЦСКА срещу Ботев Пд заради контузия
Тобиас Хайнц пропуска мача на ЦСКА срещу Ботев Пд заради контузия
Обезвредиха плаващата мина край плаж "Кабакум"
Обезвредиха плаващата мина край плаж "Кабакум"