НОВИНИ

Синодът отмени спорната наредба и потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит (СНИМКИ)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:24, 12.03.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Светият синод потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит и насрочи нов избор. Колкото до спорната наредба за избор на митрополити Синодът реши, че тя е неприложима към този момент и ще се обсъжда на бъдещ Църковен събор. По време на днешното заседание на Синода имаше протест и контрапротест от свещеници и миряни. Едните бяха "против" касирането на изборите, другите "за" наредбата на Синода.

От рано сутринта пред Синода започна протеста на две групи миряни и свещеници от уж единната ни църква. Зорко ги охраняваше полиция и бяха разделени от железни прегради. Първите бяха предимно от Сливенска епархия и искаха изборът за Сливенски митрополит да не бъде касиран.

Снимки: БТА

"Да бъде приет този избор и за тези двама кандидати Синодът да се изкаже, не да се вменява, че трябва да се касира и да се провежда нов избор с нова листа или пък да се приеме тази наредба, която ни лишава изцяло от правото на избор и да бъде назначаем митрополитът", каза отец Стоян Кралев, Царево.

Втората група протестиращи беше докарана организирано с автобуси и беше със свещеници и миряни предимно от Пловдивска епархия. Казаха, че са "за" новата наредба, но ще подкрепят всяко решение на Синода.

"Когато вземат единодушно решение или единомишлено решение, те знаят повече от нас факти, знаят повече от нас обстоятелства и каквото и решение да вземат аз заставам зад това решение", обясни отец Николай Величков, Ивайловградска духовна околия.

Протестът беше мирен като или едната, или другата група протестиращи изпълняваха църковни песнопения. След три часа заседание Синодът реши:

"Касирането на проведения на 18 февруари2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно", заяви митрополит Кипиран, говорител на Светия Синод.

В рамките на три месеца митрополит Йоан ще трябва да организира нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Той ще извърши пълна финансова ревизия и ще провери дали списъците на епархийските избиратели отговарят на изискванията. Против касирането са гласували митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил. Светият синод взе и единодушно решение за новата наредба.

"Определя, че наредбата за избиране на епархийски митрополити, приета на заседание на Светия Синод на 24 февруари е неприложима към този момент", каза митрополит Кипиран.

Тя ще бъде разгледана от следващия Църковен събор. Двете групи протестиращи приеха резултата от заседанието различно.

"Дядо Николай каза, че той е против касирането на този избор. А те единодушно са решили, че трябва да бъде касиран... Ние имаме избран кандидат в лицето на Йеротей", каза отец Петър, Сливенска епархия.

"Каквото реши Светият Синод, ние сме съгласни. Ние сме свещеници, ние почитаме нашата йерархия... Не е канонично свещеници и миряни да гласуват да избират митрополити", смята отец Евгений Янакиев, Сливен.

Дали листата с достоизбираемите епископи ще е същата като през февруари, предстои да видим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънската полиция разби най-голямата мрежа за трафик на хора в историята на страната
Румънската полиция разби най-голямата мрежа за трафик на хора в историята на страната
Близо 19,5 милиона души са гледали церемонията за наградите "Оскар"
Близо 19,5 милиона души са гледали церемонията за наградите "Оскар"