НОВИНИ

ЕК препоръчва започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:24, 12.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия ще препоръча започването на преговори за членство в ЕС с Босна и Херцеговина. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. Според нея страната е впечатляващи стъпки и за последната година е постигнато повече, отколкото за десетилетия преди това.

ЕК е доволна, че Босна и Херцеговина напълно подкрепя европейската външна политика и политиката на сигурност. Страната е приела и важни закони - за предотвратяване на конфликт на интереси, за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризъм. Сараево участва успешно и в управлението на миграционните потоци към Европа.

Европейската комисия отчита като успех и решението в националните правосъдни регистри да бъдат включени присъдите от Наказателен трибунал за бивша Югославия.

"Разбира се, за присъединяване към нашия Съюз е необходим още по-голям напредък. Но страната показва, че може да покрие критериите за членство и да отговори на стремежа на гражданите да бъдат част от нашето семейство. Добрата новина идва сега. Това е причината ние да препоръчаме на Съвета да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина. Посланието, което идва от от Босна и Херцеговина, е ясно. Така че нашето послание, също трябва да е ясно. Бъдещето на Босна и Херцеговина е в нашия Съюз”, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Решението за започване на преговори ще трябва да бъде одобрено от лидерите на страните от ЕС, които заседават следващата седмица в Брюксел. На срещата на върха ще бъде обсъден и напредъка на Украйна и Молдова. Двете страни получиха статут на кандидати за членство, но преговорите с тях все още не са започнали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Маринова: Предстоящата Олимпиада ще бъде емблематична за жените
Тереза Маринова: Предстоящата Олимпиада ще бъде емблематична за жените
Проливен дъжд причини наводнение в Крумовградско
Проливен дъжд причини наводнение в Крумовградско