НОВИНИ

Втори ден на консултации: Президентът се срещна с "Възраждане" и "БСП за България"

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:05, 12.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарните партии и коалиции, преди връчване на мандат за съставяне на правителство. Държавният глава се срещна с представители на "Възраждане" и "БСП за България", а в 14.00 ч. предстои и среща с представители на ИТН.

"През изтеклия период се позиционирахте като опозиция на това управление. Обществото е наясно с вашите критики към властта. В момента 49-ото Народно събрание се опитва да избере нов Министерски съвет. Следейки тези процеси, как преценявате усилията в тази посока, какъв е шансът да се сформира Министерски съвет. И при неуспех готови ли сте да предложите формула за реализация на трети", попита Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Винаги сме готови със състав за правителство. Друг е въпрос дали тази формула ще срещне подкрепа - не няма да срещне, защото защитават чужди интереси. Парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те за задължителни", заяви в отговор Костадинов.

"Вие също имате вина за това, че ситуацията е такава, миналата година беше погазен тежко най- демократичния порив - желанието за референдум за запазване на българския лев. Вие трябваше тогава да застанете в позиция на защита на българския народ", допълни още лидерът на "Възраждане".

"Абсолютно невярно, аз ще ви призова да не надъхвате вашите горещи привърженици за вина на президентската институция. Аз се ръководя само от Конституцията, каквато и да е тя. Но без решение на Народното събрание аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдума. Крайно време е на тези спекулации да се сложи край. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие. Няма как да стане", обясни Радев.

"Не, не сме говорили за трети мандат въобще, защото и нашата нагласа е такава, смятам, че управляващите ще се разберат. Поради една проста причина ПП-ДБ изпитват панически страх от избори. Те знаят, че са под 10% и са четвърта политическа сила", подчерта Костадин Костадинов.

"Как преценявате понеже всеки ден почти сте с вашите колеги остатъчният политически ресурс на това 49-ото Народно събрание наистина да сформира устойчиво правителство, което да решава тези проблеми. Как вие преценявате тези шансове на първи и втори мандат. Ако се стигне до трети мандат вие готови ли сте да предложите формула за неговата реализация или оставате на тезата, която напоследък споделят, че решението на тези проблеми се състои в нови предсрочни парламентарни избори", заяви Румен Радев.

"Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори. И ако позволите малко аргументи за тази наша позиция - това правителство беше създадено порочно, като предаде надеждите и очакванията на стотици хиляди хора за промяна на досегашния модел на управление. Това правителство и мнозинство вместо да се борят с мафията и задкулисието изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха", подчерта Корнелия Нинова.

"Не можем да приемем, че се върна модела на ГЕРБ и беше изпран Бойко Борисов. Нашата теза остава същата и предсрочни избори са единствен изход и не виждаме възможност в това Народно събрание да бъде решена някаква друга конфигурация или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива", уточни Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха наркооранжерия в Бургас (СНИМКИ)
Разбиха наркооранжерия в Бургас (СНИМКИ)
Даниел Иванов-Аоияма допусна загуба във втората по сила дивизия по сумо в Япония
Даниел Иванов-Аоияма допусна загуба във втората по сила дивизия по сумо в Япония