НОВИНИ

Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната, смята Кристалина Георгиева

Засега Георгиева среща подкрепа за втори мандат начело на МВФ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:24, 12.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

България може да влезе в еврозоната през следващата година, но не непременно от 1 януари. Това каза директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е на посещение у нас.

Георгиева се кандидитира за втори мандат на позицията и засега получава подкрепа от българските институции. По думите ѝ финансовото състояние на България е добро, но трябва да овладеем инфлацията - не само заради еврозоната, а защото така ще намалим и обедняването на хората. По последни данни на НСИ в момента годишната инфлация към февруари е 4 на сто.

България може да е изключение от правилото и да не влезе в еврозоната на 1 януари.

"Датата дали е 1 януари или 1 март, според мен важното е 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Досега влизането в еврозоната е било винаги на 1 януари, но това е по традиция, не е по законодателна формула", каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

По думите на Георгиева плюсовете от влизането в еврозоната са повече от минусите. Основните рискове могат да бъдат намалени с правилната държавна политика.

"Има ли риск безотговорни търговци от ЕС да опитат да задържат цените по-високи при влизането на еврото? Разбира се, че го има. Какво правим за да намалим този риск - общественият интерес е отговорност на държавата. Като българка ще ви кажа, това че няма да имам в портфейла си лев, а евро, разбира се, ще има елемент на носталгия, той е част от това, с което сме живели. Но когато гледаме напред какво искаме ние за България - да бъдем конкурентоспособни и да бъдем на масата за взимане на решения".

До този момент България е изпълнила повечето изисквания за влизане в еврозоната с изключение на инфлацията. Кристалина Георгиева оцени и като добро икономическото състояние на страната.

"Страната ни е стабилна, независимо какви неща има в политиката ни. Знаем, че минаха няколко избора докато се стигне до редовно правителство и въпреки това икономиката в сравнителен план е добре", коментира Георгиева.

Засега не се сбъдват и първоначалните прогнози за рецесия след ковид и войната в украйна.

"Стабилна макроикономическа политика води до добри резултати. Точно както хората с добра имунна система издържаха на вируса, така и нашата икономика, която след 90 те тръгна по пътя на макроикономическата стабилност се оказа добре подготвена за този период на шокове".

Кристалина Георгиева се кандидатира и за втори мандат като управляващ директор на МВФ. Засега тя има подкрепата на страната ни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Киуан: Ще отида в Париж за олимпийското злато
Рами Киуан: Ще отида в Париж за олимпийското злато
Пожар затвори за часове важен пътен възел в Пловдив
Пожар затвори за часове важен пътен възел в Пловдив