НОВИНИ

Има ли решение за избора на Сливенски митрополит?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:00, 12.03.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Светият Синод решава днес как ще процедира с изборите за митрополит в Сливенска епархия- дали ще отмени касирането им или не. В същото време пред Синода имаше протест и контрапротест на свещеници и миряни. Едните са срещу новата наредба на Синода за избор на митрополити, другите я подкрепят.

Нови правила за избор на митрополити. Те ще бъдат утвърдени на днешното заседание на Светия синод. Очаква се и да бъде отменено касирането на избора за Сливенски митрополит. Заседанието се провежда на фона на протести пред Синодалната палата.

Все още няма решение за избор на Сливенски митрополит. Не знае дали ще се отхвърли спорната нова наредба, според която митрополитите ще могат да избират своите събратя. Не се знае дали ще се отхвърли касирането на изборите в Сливен и още утре ще се избере нов митрополит между епископите Еротей и Михаил. Не знае и дали ще се насрочат нови избори в Сливенска епархия.

При гласуването на новата наредба мнозинството от митрополитите бяха за нея с изключение на Серафим, Гаврил, Данаил и Йосиф. Впоследствие митрополитите Йоан, Григорий Николай и Наум се извиниха, че са участвали в приемането на тази наредба, защото тя е противоуставна.

От рано сутринта при засилено полицейско присъствие има протест и контрапротест.

"Настояваме изборът, след като и дядо Николай се съгласи с това, че е легитимен, да бъде приет този избор и от тези двама кандидати. Синодът да се изкаже, а не да се вменява, че трябва да се касира и да се провежда нов избор с нова листа или пък да се приеме тази наредба, която ни лишава изцяло от правото на избор и да бъде назначавам митрополитът. Това ще бъде проблем не само за нас, защото тенденцията от тук нататък ще има и други кандидатури за митрополити, когато се оваканти някоя епархия, овдовее, както се казва и това ще бъде прецедент в църковното право", каза Стоян Кралев - избирател към Сливенска епархия.

"Дойдох да изразя радостта си от това да съучаствам в подкрепата на нашия Свети синод да бъдат единни, да бъдат както до сега отстояващи винаги правотата в сплотение, единение, без да допускат какъвто и да било натиск, каквито и да било въпроси", заяви Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия.

БНТ: Каквото и решение ли да вземе днес синодът го подкрепяте?

"Когато вземат единодушно решение или единомислено решение, когато вземат такова решение те знаят повече от нас факти, знаят повече от нас обстоятелства и каквото и решение да вземат, аз заставам зад това решение", категоричен е Николай Величков.

Има голяма вероятност утре в Синодалния параклис да бъде избран нов митрополит. За момента не се знае между кои ще бъде спорът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се валежи и гръмотевици в някои райони на страната
Очакват се валежи и гръмотевици в някои райони на страната
Весела Лечева: На Олимпиадата в Париж ще има дисциплини с еднакъв брой участници жени и мъже
Весела Лечева: На Олимпиадата в Париж ще има дисциплини с еднакъв брой участници жени и мъже