НОВИНИ

Трите партии в опозиция в един глас: Избори, избори, избори

bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 12.03.2024
Чете се за: 09:30 мин.
У нас
Слушай новината

Завършиха консултациите при президента Румен Радев преди държавният глава да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Той зададе на всички партии въпроса дали са готови с формула за реализация на трети мандат.

Вижте още и в прякото включване на Вера Александрова

От "Възраждане" категорично отбелязаха, че "винаги са били готови с вариант за управление на страната" и поискаха предсрочни избори. И от БСП бяха твърди в убеждението си, че "това правителство и мнозинство са вредни за държавата и агонията може да бъде прекратена само с предсрочни избори". Според ИТН самото "зачеване на това управление е било порочно". И те поискаха предсрочни избори.

Какво казаха по време и след консултациите партиите в опозиция:

  • По време на консултациите:

Лидерът на партия "Възраждане" подчерта, че настоящият политически модел убива държавата.

"Това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически не просто е вреден за държавата, той убива държавата, затова изборите са наложителни", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Изход от кризата той вижда в тотална промяна на модела. Окачестви очакването за една и съща конфигурация на евентуални избори като абсурдно.

"Ако така разсъждаваме направо да отложим изборите, защото какъв е смисълът след като решението е едно и също. Дайте да развъртим изборите на томбола. Това е абсурдно", категоричен беше Костадинов.

Костадин Костадинов обвини президента Румен Радев, че има вина за ситуацията в страната.

"Вие имате вина, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена Конституцията. КС също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ", каза той.

Румен Радев контрира като отвърна, че това е "абсолютно невярно" и призова за по-умерен тон.

"Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, аз я изпълнявам. Без решение на НС не мога да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край", обърна се Румен Радев към Костадинов.

  • След консултациите:

Лидерът на "Възраждане" каза, че напрежение по време на консултациите при президента не е имало.

"Напрежение няма, ние казахме това, което мислят стотици хиляди български граждани, че трябва да бъде свикан референдум, това не се случи. Спорихме главно за референдума, за другите неща беше съгласен с нас. Не сме говорили за трети мандат", каза още той.

Според Костадинов "успешната ротация значи неуспешно развитие за България" и завърши с това, че в сегашния си вариант българското правителство представлява заплаха за националната сигурност.

БСП

  • По време на консултациите

И настроенията в левицата бяха ясни и категорични. Корнелия Нинова заяви, че "агонията може да бъде прекратена само с предсрочни избори" и определи правителството като вредно за държавата. Тя аргументира казаното със следното:

  • правителството беше създадено порочно
  • правителството вместо да се бори с мафията, избра мафията и задкулисието
  • корупцията се записва със закони
  • приоритетите не са изпълнени
  • Шенген по въздух и вода е унизително за държавата
  • Еврозоната се отдалечава като възможност
  • планът за устойчивост не е ревизиран
  • инфлацията не е намалена

Според лидера на БСП правителството е "пренесло властта в парламента, но е убило парламентаризма".

"Ако това продължи още 9 месеца това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система, но това гарантира на България несигурност и нестабилност. И мафията и задкулисието да вземат най-големите постове и да бъдат официализирани".

След консултациите

"Говорихме за възможности в рамките на този парламент, с други мандати и друго мнозинство. Ние в такъв вариант няма да участваме. Това мнозинство е изчерпано", заяви Корнелия Нинова на излизане от президентството след консултациите за съставяне на ново правителство при държавния глава Румен Радев.

Според Нинова предсрочните парламентарни избори са неизбежни.

"Отиваме на предсрочни избори, защото не могат да се разберат как да си поделят държавата. Наблюдавахме вчера консултациите - разбрахме, че ГЕРБ искат повече време и не видяхме увереност в ПП-ДБ да са се разбрали", каза тя.

По думите ѝ, ако се стигне до предсрочни избори "БСП за България" ще участват в тях и ще влязат в парламента.

снимки: БТА и БГНЕС

ИТН

  • По време на консултациите

"В този парламент няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред президента Румен Радев.

Парламентът е изчерпан още от съставянето на правителството, коментира Йорданов:

"Между две политически формации с подкрепата на трета, които излъгаха избирателите си. Самото зачеване на това управление беше порочно".

Да се следят преговорите между сегашните "несглобкаджийски партньори" е трудно, защото те се провеждат зад затворени врати, каза още депутатът.

"Това не са открити и честни преговори, а някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори".

Няма закон, който да не е променен четири или пет пъти, каза още Йорданов и определи като вредни промените в Конституцията.

"Част от тях бяха направени само заради Вас" - обърна се той към президента.

"Те не разсъждават за стойността на президентската институция, а разсъждават с хора - къде е мой човек и къде не е".

"България трябва да се управлява от експертно правителство с широка парламентарна подкрепа и всяка партия да носи отговорността за експертите, които е излъчила", заяви Тошко Йорданов.

Подобна формула, според него, би могла да се осъществи в следващ парламент.

  • След консултациите

"Според нас този парламент е изчерпан като морален кредит и най-правилното нещо е да има избори - веднага". Това коментираха представителите на "Има такъв народ" след консултациите.

"Правилният подход е експертен кабинет с широка подкрепа, но не и в този парламент. Ако не се сглобят наново, е най-добре да се мине през избори, хората да пренаредят тежестта на партиите. Тогава може да се търси управленска формула", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Йорданов прогнозира ново повишаване на цените на тока, на горивата и партийно овладяване на независимите регулатори, ако се състави правителство. Обвини финансовия министър Асен Василев, че лъже за икономическото състояние на държавата.

"Когато се разпаднат, примерно след 9 месеца или след изборите в Щатите, ще трябва да оправяме една изключително затънала държава", каза още той.

На въпроса за какво са разговаряли с президента, депутатът Филип Станев отговори:

"Обсъдихме доста теми. Двете страни бяха заинтересовани да чуят анализа за случващото се в момента в политическия живот, отраженията за България извън границите на страната ни и как евентуално гледа Европа на това, което се случва".

Със срещата с представителите на ИТН приключват политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50% от германците подкрепят връщането на задължителната казарма
Над 50% от германците подкрепят връщането на задължителната казарма
Задържаха мъжа, пребил съпругата си пред детето им
Задържаха мъжа, пребил съпругата си пред детето им