НОВИНИ

Обезвредиха плаващата мина край плаж "Кабакум"

Не са нанесени щети по плажната ивица

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
17:06, 12.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Военноморските сили обезвредиха мина в морето близо до плаж "Кабакум" край Варна. Сигналът е подаден тази сутрин в Морския спасителен координационен център от гражданин. Мината е от типа ЯМ2. Това са т.нар. "малки котвени мини".

Мината е забелязана на около 200 метра от брега. Още в неделя Военноморските сили получават информация от румънските си колеги, че в техни води е забелязан миноподобен обект. В понеделник крайбрежието ни е обследвано с вертолет, но мина не е открита. Днес на вода е пуснат и минният ловец “Струма”.

"Ние бяхме предприели всички мерки в тази връзка и тази информация ни свари добре подготвени, за да предприемем мигновено действия", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Заради близостта на мината до брега е взето решение тя да бъде провлачена навътре в морето и да бъде унищожена.

"Доста време е престояла в морето. Предполагаме че е поставена преди две години, по размера на мидите, които са обрасли по нея", посочи контраадмирал Михайлов.

От началото на войната Военноморските сили са получили десетки сигнали за забелязани миноподобни обекти. Много малка част от тях обаче са били истински мини.

"До този момент, включително с тази, сме унищожили пет мини. С това общият брой на мините в Черно море става 15. Пет от румънските сили, 5 от турските. Последните две мини бяха унищожени месец януари миналата година", каза контраадмирал Михайлов.

От Военноморските сили заявиха, че непрекъснато обследват черноморската ни акватория, за да гарантират сигурността на корабоплаването. Обезвреждането на мината не е нанесло щети на плажната ивица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна атакува Русия с десетки дронове и ракети
Украйна атакува Русия с десетки дронове и ракети
Адриан Андреев отпадна в първия кръг на "Чалънджър" турнир в Хамбург
Адриан Андреев отпадна в първия кръг на "Чалънджър" турнир в Хамбург