НОВИНИ

Русия не планира да разширява войната извън пределите на Украйна

В първото си интервю за западен журналист от началото на войната Путин каза, че Москва не заплашва Запада с ядрена война

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:34, 09.02.2024
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

Русия не планира да разширява войната извън пределите на Украйна - това заяви Владимир Путин в първото си интервю за западен журналист от началото на руската офанзива.

Бившият водещ от американската "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън разговаря в продължение на два часа с руския президент в Москва. Приближеният на Доналд Тръмп журналист обаче не зададе въпроси по някои от най-важните за войната в Украйна теми, включително обстрела на цивилни. Какво още каза Путин и защо от Кремъл са решили да дадат зелена светлина за интервю именно с Тъкър Карлсън.

"През февруари 2022 г. направихте обръщение за конфликта в Украйна, в което заявихте, че сте предприели действия, след като сте стигнали до извода, че Съединените щати чрез НАТО, могат да предприемат цитирам: "изненадваща атака срещу страната ви". За американците това звучи параноично. Наистина ли вярвате, че САЩ биха атакували Русия от нищото. Как стигнахте до този извод?", каза Тъкър Карлсън, журналист.

"Не съм казвал такова нещо. Това токшоу ли е или сериозен разговор?", отсече Владимир Путин, президент на Русия.

С тази неловка размяна на реплики започна двучасовото интервю на Владимир Путин за Тъкър Карлсън. Определяното от западни медии като "монолог на руския президент", заснето във вторник видео, беше публикувано на сайта на Карлсън, а по-късно части от него бяха разпространени и до световни агенции.

От Кремъл отхвърлиха твърденията на близкия до Доналд Тръмп водещ, че е първият западен журналист, поискал интервю от руския президент, но подчертаха, че е избран, защото не отразява войната по думите им "едностранчиво" като останалите западни медии.

Някога една от звездите на "Фокс Нюз", той беше уволнен през април миналата година. 54-годишният Карлсън е известен с консервативните си и понякога крайнодесни възгледи и противоречиви изказвания. Близостта му с Републиканската партия, се смята за една от причините именно той да вземе интервюто от руския държавен глава и се тълкува като сигнал, че Москва очаква битката за Белия дом да бъде спечелена от Тръмп.

Над 30 минути Путин отделя на преглед на историята на Европа, започвайки от 9-и век. Следват критики към бившия американски президент Бил Клинтън, че му е дал заявка, че Русия може да влезе в НАТО, която веднага след това оттегля.

Именно разширяването на НАТО и потенциално присъединяване на Украйна към Пакта изтъква руският президент като причина за начало на войната преди две години, когато на 50-ата минута Тъкър Карлсън отново го пита защо започва инвазията.

Попитан как ще коментира страховете войната в Украйна да не се превърне в Трета световна и потенциално нахлуване на Русия в Полша и Латвия, Путин отговори, че страната му няма териториални претенции към тези държави. Отхвърли и твърденията, че Москва заплашва Запада с ядрена война.

"Опитват се да сеят страх с въображаема руска заплаха. Очевидно е. Вярвам, че тези, които умеят да разсъждават, са наясно, че няма нищо вярно в подобни твърдения, категоричен е Путин.

Колкото до отношенията си с Джо Байдън, Путин заяви, че не помни кога за последно двамата са разговаряли.

"Oбщуваме със Съединените щати чрез много служби. Ще ви кажа какво им казваме - ако наистина искате да спрете сраженията, трябва просто да спрете да предоставяте оръжия. Така всичко ще приключи за няколко седмици. Защо ми е да му се обаждам, за какво трябва да си говорим, да го моля за нещо ли? "Ще дадете на Украйна такива и такива оръжия, о не, страх ме е, моля ви недейте". Това ли трябва да си кажем?", каза Путин.

Темите за обвиненията във военни престъпления на руската армия в Буча и на други места, принудителното отвеждане на украински деца в Русия и последвалата заповед за арест Путин от Международния наказателен съд, не бяха повдигнати.

Карлсън не задава въпроси и за мистериозната смърт на политически опоненти на президента, нито за съдбата на опозиционера Алексей Навални. Русия би продължавала да продава газ на Европа, ако отпаднат някои санкции, каза още руският президент и допълни, че според него ЦРУ стои зад взривяването на газопровода Северен поток.

Цялото интервю беше публикувано и в профила на Карлсън в социалната мрежа Екс, но очакванията са то бъде свалено, тъй като нарушава правилата на ЕС за забрана за разпространяване на слово на омразата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Захариев и Коди Милър-Макинтайър се завръщат в националния отбор за квалификациите за Евробаскет 2025
Христо Захариев и Коди Милър-Макинтайър се завръщат в националния отбор за квалификациите за Евробаскет 2025
За пореден ден земеделци блокираха района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе
За пореден ден земеделци блокираха района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе