НОВИНИ

Ще победи ли изкуственият интелект човека?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:47, 28.12.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Общество
Слушай новината

Въпросът на годината, най-вероятно, ще се окаже - ще победи ли изкуственият интелект човека. Експеримент обаче показва точно обратното. Противно на очакванията проучване сред студенти доказа, че техните отговори са по-добри и интересни от тези, дадени от компютъра. Сравнението между машината и човека е направено в един от най-престижните икономически университети в Европа.

Chat GPT срещу 21 студенти с една задача - да направят иновативни стратегии. Експериментът е проведен в Академията за висши ръководители в най-големия икономически университет в Европа - този във Виена, а резултатът е безспорен - хората са по-креативни и разсъждават по-правилно от изкуствения интелект. Идеята е на проф. Николаус Франке, който има нелеката задача да преподава иновации в свят, в който технологиите се развиват изключително бързо. Така освен студентите, вече и преподавателите ползват Chat GPT.

"Впечатляващият резултат беше, че абсолютно всички студенти дадоха по-добри решения от изкуствения интелект. Така че все още човешките възможности да създаваме нещо изцяло ново и да се адаптираме към нови ситуации са тук и хората, засега, са по-добри от машините. В други сфери е различно", каза проф. Николаус Франке, Институт по иновации, Виенски икономически университет.

Вече близо година преподавателите се сблъскват с Chat CPT и все по-агресивните нови технологии.

Проф. Николаус Франке, Виенски икономически университет: "Изкуственият интелект е тук и ние трябва да приемем, че и студентите ни ще го ползват. Не можем да го игнорираме. Моят опит показва, че ни помага да бъдем по-добри, по-умни и по-бързи."

БНТ: Мислите ли, че изкуственият интелект може да ви замени?

- Е, разбира се аз не съм лесен за заместване, но честно - част от това, което правя, да, може да бъде заменена.

"Тук не можеш да кажеш дали е бяло или черно. А за какво го ползваш. В Австрия има голям казус как благодарение на изкуствения интелект да се помогне на компании да наемат безработни хора и кой от тях би се справил по-добре. И ако говорим за рискове и опасности, ние имаме голяма вяра в машините и си мислим, че те са обективни. Но не, те не са. Защото човек ги е създал", казва Барбара Щьотингер, декан на Академията за ръководители във ВИУ.

За специалиста по киберсигурност Любомир Маринов също човекът, все още, не е победен от машината. Но не изключва и лош сценарий, при който изкуственият интелект става непредсказуем.

"Най-лошото нещо, създадено от компютър, ще бъде създадено от човек, тъй като компютърът е просто една машина, а зад тази машина все пак стоят някакви човешки цели. По-скоро трябва да мислим в посока кое е най-лошото нещо, което човек може да създаде? Най-лошият сценарий е споделян от доста експерти и това е за контрол на определено човешко поведение. Има такива изследвания в Китай, за т. нар. scoring модел, в който AI камери следят човешкото поведение и на база на неговото поведение се създава такъв модел, който определя колко надежден е този човек за определена задача или ситуация", обяснява Любомир Маринов, мениджър в международна IT компания.

Само преди две седмици в Европа беше въведена и първата регулация на изкуствения интелект, но оценката на IT експерта е, че обикновените потребители дори нямат представа колко бързо всъщност се развива той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое измъкна успеха при визитата си на Левски с кош в последните секунди
Берое измъкна успеха при визитата си на Левски с кош в последните секунди
Белгийските власти отчитат ръст на синтетичната дрога и марихуана
Белгийските власти отчитат ръст на синтетичната дрога и марихуана