НОВИНИ

Кризата в СОС: Поредните преговори за председател завършиха без консенсус

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:24, 28.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

След поредната среща на политическите групи в Столичния общински съвет, все още няма яснота как ще бъде решена кризата. Двете идеи, които се коментираха днес са за временен или ротационен председател и за коалиционно споразумение. До конкретно решение все още обаче и днес не се стигна. Инициаторите на срещата Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО са оптимисти, че до 11 януари ще се намери изход от патовата ситуация.

От ГЕРБ-СДС за първи път седнаха на една маса с ПП-ДБ-"Спаси София". Не постигнаха консенсус, но все пак поне започнаха преговори. От ГЕРБ намекнаха, че благодарение на тях България има правителство и сега е ред на ПП-ДБ за компромис.

Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС: "ПП-ДБ-СС все още са се запънали като магаре на лед и не искат да дадат властта, те си смятат, че са победили, че сме им длъжни да им гласуваме председател."

Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС: "Изборът на председател няма да отпуши работата, ако няма ясно мнозинство, колегите трябва да се определят - леви ли са или са десни."

От ПП-ДБ-СС обаче не искат да наклонят везните в дясно или в ляво, остават по средата.

БНТ: Все пак в ляво или в дясно сте?

Цветомир Петров, общински съветник от ПП-ДБ-СС: "В център сме."

Андрей Зографски, общински съветник от ПП-ДБ-СС: "Нашето отношение към ГЕРБ е базирано на изборните резултати, софиянци им отредиха третото място, има само един от големите столични райони, софиянци се умориха от 18 години ГЕРБ в София, затова те трябва да са опозиция, има и други партии в СОС, с които надявам се разговорите ще продължат."

Инициаторите на срещата са оптимисти, че решение все пак ще се намери.

Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО: "Ако поддържаме ниво на диалог има шанс на 1 януари все пак да се стигне до някакво решение."

снимки: БТА

Вили Лилков, общински съветник от КОД: "Времето ни притиска и според мен варианта с временен председател до приемането на общинския бюджет е по-приемлив и по-възможен на този етап."

От ИТН също подкрепят решението за временен председател. БСП И "Възраждане" пък бойкотираха срещата, като не дойдоха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Чепаринов се нареди 16-и на световното по ускорен шахмат
Иван Чепаринов се нареди 16-и на световното по ускорен шахмат
Момчетата на БУБА Баскетбол победиха Олимпиакос и Панатинайкос на турнир в Гърция пред погледа на легендата Никос Галис
Момчетата на БУБА Баскетбол победиха Олимпиакос и Панатинайкос на турнир в Гърция пред погледа на легендата Никос Галис