НОВИНИ

Може ли войната в Близкия изток да се прехвърли и на ливанска територия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:04, 28.12.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел обяви, че разширява операцията си в Ивицата Газа. По данни на палестинските власти за денонощие са били убити над 210 души. Все по-интензивни стават сраженията и по границата между Израел и Ливан. Властите в Тел Авив съобщиха, че са свалили дрон, изстрелян от ливанската групировка "Хизбула".

11 седмици след атаката на "Хамас" обстрелите и сраженията вече са ежедневие по границата между Израел и Ливан. Голяма част от населението в израелските погранични селища е евакуирано. А израелското северно военно командване е поставено в най-високата степен на бойна готовност.

Хишам Ябер, военен експерт: "Възможностите за широкомащабна война са налице. Но най-важното е кой ще започне войната, кой ще нанесе първия удар."

В сряда ливанската шиитска организация "Хизбула" извърши най-мащабните си атаки срещу Израел от октомври. В отговор Израел нанесе ракетни удари по позиции на групировката. Съобщава се за убит командир на "Хизбула". При атаката са загинали и двама австралийски граждани, които били на гости в Ливан.

Тал Хайнрих, говорител на правителството на Израел: "Не ние започнахме войната с "Хамас" и не ние желаем да започнем война с Хизбула. Но ние сме напълно способни да унищожим всякакви заплахи на северната ни граница.

Времето на дипломацията изтича, предупреди министърът от военния кабинет на Израел Бени Ганц:

"Положението на северната граница на Израел изисква промяна. Ако светът и ливанското правителство не предприемат действия, за да предотвратят обстрела срещу жителите на Северен Израел и да отдалечат Хизбула от границата, израелските сили за отбрана ще го направят."

Напрежението в Близкия изток ескалира след убийството преди два дни на иранския генерал от Корпуса на гвардейците при израелски удари в Сирия. Техеран се закани, че ще отмъсти за смъртта на генерала.

Тал Хайнрих, говорител на правителството на Израел: "На Иран и техните проксита, изпращаме ясно послание - "Не тествайте решимостта ни, това би било ужасна грешка."

Почти 3 месеца Израел воюва с три организации, подкрепяни от Иран - "Хамас", "Хизбула" и йеменските хути. Ако Тел Авив започне операция на ливанска територия, ще се изправи срещу една от най-въоръжените неправителствени армии в света. Според твърдения на "Хизбула", тя има около 100 хиляди добре обучени членове. Групировката се финансира от Техеран. По данни на американското разузнаване, годишният ѝ бюджет надхвърля 700 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микаела Шифрин постигна 92-рата си победа за Световната купа в гигантския слалом в Лиенц
Микаела Шифрин постигна 92-рата си победа за Световната купа в гигантския слалом в Лиенц
София приема турнира за Купата на България по волейбол
София приема турнира за Купата на България по волейбол