НОВИНИ

Израел с предупреждение към Хизбула

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:32, 28.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Израел е все по-близо до започване на сухопътна операция в Ливан - това намекнаха няколко високопоставени израелски представители. От началото на войната с Хамас на 7-ми октомври Тел Авив води сражения и по северната си граница с базираната в Ливан шиитска групировка Хизбула.

Тези кадри бяха разпространени от израелска армия. Твърди се, че на тях се виждат въздушни удари срещу позиции на подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Не се уточнява точното местонахождение, нито датата на нападението. Вчера Хизбула за пореден път изстреля ракети срещу северния израелски град Кирят Шмона. От началото на войната с палестинската Хамас, Тел Авив води сражения и с Хизбула на север, като от 7 октомври са ликвидирани над 130 терористи на движението.

"Хизбула плаща висока цена за опитите си да осъществява терористични удари на наша територия и колкото по-дълго продължава да го прави, толкова по-висока ще става цената. Целта ни е една - да гарантираме сигурността на жителите на северната част на Израел, а за да бъде възможно това, трябва да държим Хузбула далеч от границата си", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

През октомври от съображения за сигурност израелските власти евакуираха десетки хиляди жители на северен Израел към вътрешността на страната.

Лидерът на опозицията и член на военния кабинет на Нетаняху - Бени Ганц заяви, че времето за дипломация по северната граница изтича и намекна, че не е изключено да има ожесточаване на боевете между израелската армия и Хизбула. Началникът на отбраната Херци Халеви съобщи, че вече са изготвени планове за засилени бойни действия срещу шиитската групировка.

Силите "Север" са поставени във висока степен на бойна готовност.

Западни лидери предупреждават, че започването на сухопътна операция в Ливан, би довело до силно дестабилизиране на региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската професионална футболна лига е против създаването на Суперлигата
Българската професионална футболна лига е против създаването на Суперлигата
Виктория Томова ще си партнира с рускиня при двойките на Australian Open
Виктория Томова ще си партнира с рускиня при двойките на Australian Open