НОВИНИ

Как ще стимулира държавата покупката на електрически коли?

80% от автопарка у нас е с над 15-годишни коли

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
11:50, 28.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Повече електрически коли по пътищата у нас до две години.

Държавата подготвя нов закон, с който да подкрепи покупката на електромобили и да стимулира изграждането на зарядни станции за тях.

Кога ще станат ясни условията, кой ще може да се възползва от тях и какъв е европейският опит?

По официални данни 80% от автопарка у нас е с над 15-годишни коли. Затова от Министерството от иновациите ще предложат след Нова година нов амбициозен закон, с който да насърчат покупката на електромобили.

"До края на 2026 г. да постигнеме поне 30 000 автомобила по пътищата на държавата ни и да имаме не по-малко от 10 000 зарядни точки", каза Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа.

Насърчителни мерки са предвидени и за инвеститорите в зарядни станции, и за гражданите, за да може повече хора да си купят електромобил. Експерти се надяват, че България ще последва френския пример за подпомагане на домакинства с по-малки финансови възможности.

"Има някакъв критерий за неголеми доходи и на тази база човек може да вземе под наем от 6-7 различни модела за 100 евро на месец електромобил", Мартин Заимов, председател на Българската асоциация "Електрически превозни средства".

От автомобилния бранш посочват, че все повече модели са с пробег от 600 км, а времето за зареждане на публични станции се съкращава до 25 минути. Макар цените на електромобилите да остават високи, в бранша прогнозират, че това ще се промени.

Държавата има и друга идея - вносителите на коли втора ръка да плащат такса от 500 лв., а натрупана сума да се използва за фонд, с който да се подпомага купуването на електромобил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на цените на краставиците и доматите през новата година
Скок на цените на краставиците и доматите през новата година
В Ню Йорк вече са готови за посрещането на 2024 година
В Ню Йорк вече са готови за посрещането на 2024 година