НОВИНИ

Продължава търсенето на изход от патовата ситуация в Столичния общински съвет

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:10, 28.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Среща в Столичната община търси изход от блокираната работа на съветниците заради невъзможността за избор на председател на съвета. Тя започна в 10.00 часа и има за цел да намери решение на патовата ситуация. Инициатори са общинските съветници Вили Лилков и Ивайло Йонков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. ГЕРБ вече потвърди, че ще участва в разговорите. БСП отказаха поканата, с обяснението, че те са подготовка за "възпроизвеждането на некоалицията в Столичната община" и "началото на бъдеща сглобка" между "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", и ГЕРБ. От "Възраждане" също не дойдоха.

Антон Хекимян, ГЕРБ: "Изборът на временен председател е рисково. На нас ни се предлагаха разпределения на комисиите, което е разпределение на порциите, поне ние така го приемаме, защото да разпределяш комисиите не само между партиите, представени на тази среща, но и между всички в СОС определено означава разпарчатосване на властта. А властта в този момент има два, а може би и повече центъра."

Георги Георгиев, ГЕРБ: "Ясно базирано на ценности мнозинство. не с плаващи мнозинства, защото на едно заседание се вземат 100 решения. 100 плаващи мнозинства са непостижими и всички го знаят. Тоест изборът на председател няма да отпуши работата, ако няма ясно мнозинство. Колегите трябва да се определят -леви ли са или са десни. Знаем за червената сватба, която беше осуетена в резултат на нарязването на Паметника с флекс".

Пламен Данаилов, ИТН: "Колегите от ПП-ДБ се изказаха, че са готови на коалиционно споразумение, което все пак е стъпка в правилната посока. Временното решение не е най-добро, но все пак е решение, за да заработи общинския съвет, но коалиционно споразумение е абсолютно задължително, но е факт."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова ще си партнира с рускиня при двойките на Australian Open
Виктория Томова ще си партнира с рускиня при двойките на Australian Open
10 души са загинали при верижна катастрофа в Турция
10 души са загинали при верижна катастрофа в Турция