НОВИНИ

Увеличават учителските заплати с 8,4% от 1 януари догодина

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:18, 28.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

"Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на АМ "Хемус" в района на село Чурек затруднява движението (Видео)
Катастрофа на АМ "Хемус" в района на село Чурек затруднява движението (Видео)
LawConnect триумфира в 78-ото издание на ветроходната регата Сидни - Хобърт
LawConnect триумфира в 78-ото издание на ветроходната регата Сидни - Хобърт