НОВИНИ

Управляващите разговаряха за Шенген и еврозоната

Николай Минков
от Николай Минков
17:55, 28.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов свика работно съвещание. На него, за да обсъдят присъединяването на България към Шенген и еврозоната, присъстваха премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, министъра на финансите Асен Василев и вътрешния министър Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков обясни, че поетапното отваряне на Шенген първо по въздух и вода, а на по-късен етап и по суша, е част от процеса, а не конкретни ограничения само за България и Румъния. Мигрантската вълна заради Украйна и Израел също влошавала ситуацията. И увери, че не очаква изненади от страна на Виена, каквито слухове се появиха днес:

"От седмици насам вървят преговори. В тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че е съгласна за отваряне на Шенген за въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници, така че не очакваме промяна в тази позиция, защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, това означава, че ние вече влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи."

От ДПС декларираха пълна подкрепа за действията на кабинета.

Атанас Анастасов - ДПС: "Искам да изразя задоволството на ДПС, че отборната работа дава резултати и това, което ние вършим в либералното семейство, под ръководството на председателя на ПГ г-н Пеевски, виждате, че дава резултати."

Финансовият министър Асен Василев заяви, че страната е все по близо до еврозоната, покривайки ключовите критерии. Той отчете по-малък дефицит в края на годината от 3% и дори спестени пари за общините:

"Имаме 1 милиард, който да си помогнем от тази година за догодина за общинските проекти и дефицит от 2,5%, което мисля че опровергава всички черни сценарии, които се чуваха, за това че държавата ще фалира. Това ни дава пълно основание от гледна точка на еврозоната, да кажем че този критерий е покрит тази година. И единственото, което остава е критерия за инфлацията."

снимки: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за повече оптимизъм и по двете важни тема за България - Шенген и еврозоната:

"Искам да ви помоля за повече оптимизъм. Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях, но ползването на шенгенската информационна система означава друго - доверие към България. Към еврозоната - в момента ние сме в чакалнята, в европейския банков съюз. Днес освен закона за БНБ, правителството прие и закона за иновациите."

Борисов допълни, че напредъка на страната за влизането ѝ в Шенген и еврозоната е благодарение на кабинета и мнозинството в парламента, което го подкрепя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепа от Австрия: България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море от март
Подкрепа от Австрия: България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море от март
Какви са предсказанията на перуанските шамани за 2024 година?
Какви са предсказанията на перуанските шамани за 2024 година?