НОВИНИ

МВнР няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на наша територия

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:35, 28.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че Министерството на външните работи няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на българска територия. Тя допълни, че се очаква доклад от службите по случая. По думите на премиера Николай Денков, забраната на Европейския съюз за "Русия 1" е за излъчване, а не за достъп на нейни журналисти в ЕС.

"Министерство на външните работи няма никакво отношение към случая с руските журналисти. Изчакваме пълен доклад от службите, но по предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава-членка и с нея е влязло на територията на Република България, освен това придружена с други двама европейски граждани, за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим. Ако някъде е необходимо да реагира външно министерство, то по-скоро е в рамките на европейската дипломатическа служба да повдигне темата защо определена държава-членка може да издава такъв тип визи и по какъв ред е минато, за да бъдат получени", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

"Това, което е забранено за ЕС, е разпространението на съответния канал Русия 1. Няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия. Тази дейност не попада в санкциите. Така, че в известен смисъл до момента тази журналистика тя няма причини да бъдат наложени някакви ограничения до тази случка. Сега вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на това, което е приемливо за България и нейната национална сигурност", заяви Николай Денков, министър-председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха десетката на най-добрите млади спортисти на България за 2023 г.
Обявиха десетката на най-добрите млади спортисти на България за 2023 г.
Нургюл Салимова остана на четвърто място на световното първенство по ускорен шахмат
Нургюл Салимова остана на четвърто място на световното първенство по ускорен шахмат