НОВИНИ

Вашингтон обяви последния засега пакет военна помощ за Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:10, 28.12.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Вашингтон обяви последния засега пакет военна помощ за Киев. Той е на стойност 250 милиона долара и е последен, защото следващ може да бъде предоставен само след одобрение от Конгреса. Украйна предупреди, че липсата на средства представлява сериозна заплаха за хода на войната и за публичните финанси на страната.

Сраженията в района на Бахмут не спират. Украинските сили удържат позиции, но са подложени на почти непрекъснат артилерийски обстрел. Ситуацията на фронта е без съществена промяна след началото на украинската контраофанзива през юни. Боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана, артилерийски и танкови снаряди - това включва последният пакет американска помощ на стойност 250 милиона, който Украйна ще получи на този етап.

Администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна:

"Коалиция от над 50 държави продължава да осигурява ключова подкрепа за украинските сили. Наложително е Конгресът да действа своевременно, колкото е възможно по-скоро, за да гарантира интересите на нашата национална сигурност, като помогне на Украйна да се защити и да осигури бъдещето си."

За да продължи да отпуска пари за войната в Украйна, администрацията на президента Джо Байдън се нуждае от одобрението на Конгреса. Преди две седмици такова не беше получено. Причината - републиканците настояват преди да се дават още пари на Киев, демократите да се съгласят на по-строги правила за сигурността по границата между САЩ и Мексико. Несъгласието на републиканците блокира около 50 милиарда долара за Киев и близо 14 млрд. долара за Израел.

Украйна обяви, че е възможно да забави заплати и пенсии, и че - без подкрепата на партньорите й, ситуацията на фронта ще се усложни още повече. В платформата ЕКС, президентът Володимир Зеленски благодари на Вашингтон за помощта, като обобщи, че за отиващата си година страната му е получила 34 транша на стойност 24 милиарда долара.

Зеленски изтъкна и усилията на всички над 50 държави, които помагат Украйна да се бори с агресията на собствената си територия и по света:

"Благодаря на президента Джо Байдън, на Конгреса и на американския народ за пакета военна помощ на стойност 250 милиона долара, обявен вчера. ...Беше прието историческо решение за предоставянето на бойни самолети F-16 на Украйна. Винаги ще бъдем благодарни за цялата тази подкрепа."

снимки: БТА/Архив

Преди дни стана ясно, че Украйна няма да може да разчита и на 50 млрд. евро от ЕС, заради вето на Унгария. Работи се по варианти за двустранни траншове за Киев, като по този начин може да се избегне участието на Будапеща в процеса на подкрепа за Украйна. Според публикация в изданието Политико, и Вашингтон и Брюксел са започнали постепенна промяна в стратегията за Киев - от пълна победа за Украйна към позиционирането й в по-изгодна ситуация при начало на преговори с Русия. Като сядането на една маса ще означава преминаване на украински територии в руско владение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на наша територия
МВнР няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на наша територия
Калин Златков постигна две победи в слаломи за ФИС в Банско
Калин Златков постигна две победи в слаломи за ФИС в Банско