НОВИНИ

Подкрепа от Австрия: България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море от март

За сухопътните граници разговорите ще продължат и през следващата година

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 28.12.2023 (обновена)
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

България и Румъния да се присъединят към Шенген по въздух и вода през март 2024 г. За това са се договорили двете страни с Австрия в преговори, които продължават и към момента. Информацията изтече официално от румънските власти, а по-късно беше потвърдена и от българските. За сухопътните граници разговорите ще продължат и през идната година.

Поетапно присъединяване към Шенген. Такава очевидно е крайната формула, към която се върви в преговорите на България и Румъния с Австрия и която беше известна през последните седмици. Преговорите за пълен Шенген ще продължат и догодина. Засега не е ясно дали евентуалното ни влизане през сухопътните граници ще бъде фиксирано с дата или с конкретни условия. Австрия вече заяви, че очаква България и Румъния да изпълняват ангажиментите си по Дъблинското споразумение, което означава да си приемем онези мигранти, намиращи се в Австрия, но регистрирани у нас. Премиерът Николай Денков заяви, че новината за приема ни по въздух и вода е повод за празнуване.

България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море от пролетта на идната година, обяви премиерът Николай Денков:

"Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални имигранти към Европа. След 12 години без особен напредък по темата Шенген днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава."

Преговорите с Австрия още не са финализирани, но политическото споразумение за приемането ни трябва да мине през единодушно гласуване, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел:

"Това е част от преговорите, дори и в тези дни. Знаете най-напред, че имаме референция, това е актът за присъединяването на България от 2005 г. Този акт фиксира вотът, с който се вземат такъв тип решения, то е единодушие. За нас сега е важно през 2024 г. да сме сигурни, че въз основа на показани резултати ше се премине и към следващата част на решението."

В разговорите с Виена към момента не се обсъжда фиксиране на краен срок, в който да приключат преговорите за сухопътните граници или за пълноправното ни приемане.

"До момента дата, свързана с приемането в сухопътните граници, не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с ЕК. Това, което Австрия е поела като ангажимент, е да продължат разговорите и преговорите за това, кога да бъдат приети двете държави и в сухопътните граници. Също така, по никакъв начин в нашите разговори не е имало идеи или обсъждане за разделяне на България и Румъния в тези преговори", каза Николай Денков, министър-председател.

Денков обясни, че няма разминаване между София, Букурещ и Виена в целите за охрана на външните граници на ЕС, а за това, какви да са фазите по укрепване на външните граници и отпадане на сухоземните.

"За нас това остава цел в преговорите през 2024 г. да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници. Съответно за да не остава темата по какъвто и да е начин невисоко в дневния ред на Европа, затова за нас е толкова важно да имаме подкрепата на ЕК", каза още Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

В преговорите се обсъжда и подсилване на граничния контрол между България и Румъния.

"Австрия иска там да бъде прецизиран контрола, който се осъществява, за да е сигурно, че филтрите работят добре, за да не могат да бъдат пропускани мигранти през нашите граници, така че това е в момента част от преговорния процес, как да се направят филтрите, както казват те, за да не преминават мигранти оттам", каза Николай Денков.

Дали и колко мигранти би трябвало да приемем обратно съгласно реадмисионните клаузи по Дъблинския регламент, все още не е ясно.

"Това, което се изисква, е тези, които са регистрирани в България, от една страна, да могат бързо да бъдат връщани, но това е наше задължение по Дъблинското споразумение и второто, което се изисква, е ние да си спазваме задълженията по регистриране по надлежния ред, без да се бавим", поясни Денков.

Премиерът, вицепремиерът и вътрешният министър благодариха на преговорните екипи, парламентарните групи, подкрепящи управлението, Бойко Борисов и служителите в МВР.

"МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Резултатът на МВР е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която се извърши през ноември по проверка по линия на Шенген", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

До края на годината трябва да приключат преговорите с Австрия.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчетата на БУБА Баскетбол победиха Олимпиакос и Панатинайкос на турнир в Гърция пред погледа на легендата Никос Галис
Момчетата на БУБА Баскетбол победиха Олимпиакос и Панатинайкос на турнир в Гърция пред погледа на легендата Никос Галис
Управляващите разговаряха за Шенген и еврозоната
Управляващите разговаряха за Шенген и еврозоната