НОВИНИ

Белгийските власти отчитат ръст на синтетичната дрога и марихуана

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 28.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Синтетичните наркотици заемат все по-голям дял в международния наркотрафик - констатацията е на белгийските митнически служби. Особено силна е тази тенденция при кетамина - дрогата, довела до преждевременната смърт на актьора Матю Пери. Зачестили са и опитите за пренасяна на марихуана в самолети, пристигащи в Брюксел от Съединените щати и Канада, където отглеждането на канабис е законно.

Летище Брюксел-Завентем остава основен транзитен пункт за синтетична дрога като екстази, кетамин и метамфетамини, произвеждани в нелегални лаборатории от двете страни на белгийско-нидерландската граница. Пратките са замаскирани като стоки за бита, отчитат белгийските митници. Така например количества екстази са открити в хранителни добавки с магнезий.

"От Белгия основно тръгва синтетична дрога, произведена в Нидерландия, но и у нас. Всяка година откриваме нови наркотични средства , защото има нови изобретения и модни тенденции. Доста силна такава тенденция е кетаминът и всички наркотици, да ги наречем за релаксация. Откриваме много от тях в Белгия", каза Флоранс Анжелиси - говорител на Министерство на финансите на Белгия.

През отиващата си година белгийските митници са открили около 140 килограма марихуана в пасажери, пристигнали на летище Брюксел-Завентем основно от Северна Америка. Пратките са предимно в пасажерския багаж. Феноменът е нов и ще остане във фокуса на внимание и през следващата година. Други 72 килограма са засечени в пощенски пратки. Така общото количество заловена трева достига 210 килограма, което е малко повече от кокаина, засечен в рамките на една година.

Количествата на летище Брюксел-Завентем са несравнимо по-малки от пратките, които преминават през пристанището на Антверпен. Там миналата година за заловени 100 тона кокаин- рекорд, който тази година ще бъде подобрен, отчитат белгийските митници. Бизнесът е печеливш за трафикантите. Марихуаната е незаконна в Белгия и един грам в страната се продава за около пет евро. Тези ценови равнища позволяват на законна плантация в Северна Америка да излезе на печалба при положение, че не успява да намери пазар на място, съразмерен на количествата, които произвежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще победи ли изкуственият интелект човека?
Ще победи ли изкуственият интелект човека?
Борбата с домашното насилие: С 25% се е увеличила агресията над мъже за година
Борбата с домашното насилие: С 25% се е увеличила агресията над мъже за година