НОВИНИ

Схема за източване на ДОО разкриха служители на НОИ-Смолян

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:14, 28.12.2023
Чете се за: 01:42 мин.
Криминално
Слушай новината

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на НОИ-Смолян. Предотвратените щети са за близо 1 милион лева. 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева.

На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лева. Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали. Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната без да са плащали осигуровки. В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, които са взели пари неправомерно трябва да ги връщат с лихвите.

__________________________________________________________________________________________________

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите отпуснати при специални условия са се увеличили с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иско удължи договора си с Бетис за още три сезона
Иско удължи договора си с Бетис за още три сезона
Владимир Зографски преодоля квалификацията за първия старт от 72-ото издание на "Четирите шанци
Владимир Зографски преодоля квалификацията за първия старт от 72-ото издание на "Четирите шанци