НОВИНИ

Ще получим ли достъп до електронното си здравно досие с QR код?

Личните лекари не са съгласни да им се възложи задължение да активират приложението еЗдраве

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:03, 13.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

По-лесен достъп до електронното здравно досие предлага здравният министър в оставка. Идеята е в него да се влиза през смартфон или таблет без електронен подпис. Но за да активират по този начин мобилното приложение "еЗдраве", хората трябва да посетят офис на здравна институция или да разчитат на добрата воля на личния си лекар.

Сега единствената възможност да влезем в дигитално си здравно досие е с електронен подпис през компютъра. А за да активираме мобилното приложение еЗдраве трябва да сканираме QR код с телефон или таблет.

За да могат хората достъпват електронното си досие от здравното министерство предлагат мобилното приложение да се активира в офисите на Регионалните здравни инспекции, Районните здравноосигурителни каси и "Информационно обслужване". За целта трябва да отидем лично да подадем заявление служителят да отвори досието, след което да сканираме QR кода с телефона или таблета си.

"Ако е прав-здрав човек, трябва да отиде в работно време. Не е много удобно Не всеки човек има смартфон или таблет или GSM, който да предразполага към получаването на такъв QR код", коментира Светлана Никифорова.

От здравното министерство предлагат и личните лекари да могат да активират досието на пациентите си ако имат техническа възможност за това.

"Смятаме, че е окей всеки да има достъп до здравното си досие, но не и изключително и само на нас да ни се делегира това задължение да можем да даваме възможност на нашите пациенти да достъпват това досие", каза д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

От лекарския съюз също не са съгласни личните лекари да се занимават с немедицинска дейност и казват, че няма гаранция за сигурността на личните данни при активиране на досието с QR код. От здравното министерство твърдят, че процедурата е сигурна. А заради реакцията на лекарския съюз министърът се ангажирал да оттегли предложението семейните медици да осигуряват достъп до здравните досиета на пациентките. Общественият съвет към министъра на здравеопазването е предложил достъпът до досието да е със специален код.

"Информационно обслужване", което да предлага на хората ПИК, който да бъде мой личен и аз да мога да вляза с него. Ами банките толкова ли са глупави, дето пазят милиардите на всички хора, че дават с едно потребителско име и с една парола да можеш да влизаш и да можещ да проследяваш своя паричен поток", попита Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

От РЗИ, РЗОК и "Информационно обслужване" не ни отговориха каква е готовността на служителите им да осигуряват достъп и до здравните досиета. Общественото обсъждане ще продължи до 11 април, но в проекта е записано, че новите правила влизат в сила още от 1 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт завърши с победа редовния сезон в женското първенство на България по волейбол
Дея спорт завърши с победа редовния сезон в женското първенство на България по волейбол
Депутати предлагат Финансовото министерство да търси над 620 млн. лв. за газови инвестиции
Депутати предлагат Финансовото министерство да търси над 620 млн. лв. за газови инвестиции