НОВИНИ

Доц. Петрова, БАН: Нашата идея е за протеинова ваксина, която да е срещу голям брой коноравируси

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 05.08.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

Проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19 остава без държавно финансиране до края на годината. БАН подаде няколко проекта към Фонд "Научни изследвания" в панела "Биомедицински проблеми" и нито един не получи финансиране заради самата процедура за класиране на проектите, съобщи в Сутрешния блок на БНТ доц. Пенка Петрова - директор на на Института по микробиология към БАН.

"Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса на рецензирано и така всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите", обясни тя.

Според нея субективизмът е част от проблемите на Фонд "Научни изследвания" при избора на проекти и призова към промяна на процедурата.

"Тук трябва да се има предвид кое е приоритетно за страната... Обществото очаква да се обсъди ваксината, имунния отговор на организма, процеса на възпаление", подчерта доц. Петрова.

Българската идея за антиковид ваксина е "много иновативна" и беше оценена от Института "Пастьор", към нея има и интерес от чужбина, продължи тя.

"Кандидатствахме за финансиране от 300 хил. лева и това щеше да стигне за фаза 1 - клинични изпитвания на хора. Сега с финансирането на Институт "Пастьор" ще имаме пари да направим прототип и да направим експерименти върху животни", очерта картината доц. Петрова.

Тя добави, че се разчита и на българо-китайското финансиране на проекти в рамките на Фонд "Научни изследвания".

"Имаме интерес от китайска страна. Засега нямаме разговори с фирми, защото в България няма мощности за производство на ваксини", каза микробиологът.

Доц. Петрова отбеляза, че българската идея за ваксина не е тествана в света.

"Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт "Пастьор" беше важно да се провери дали тази идея работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще", обясни тя и добави, че това ще е ваксина срещу "голям брой коронавируси", което ще изключи необходимостта от реваксинация "при добро стечение на обстоятелствата".

Какво още каза директорът на Института по микробиология към БАН вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова се завръща на корта на "US Open" след тригодишно отсъствие
Цвети Пиронкова се завръща на корта на "US Open" след тригодишно отсъствие
Обрат: Отварят стадионите за новия сезон в efbet Лига
Обрат: Отварят стадионите за новия сезон в efbet Лига