НОВИНИ

Докторът доброволец, който се зарази и пребори COVID-19: Тази болест няма нищо общо с грипа

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 16.06.2020
6428
Чете се за: 01:00 мин.
Още

"Когато разбрах, че съм заразен, бях съкрушен, защото единствената ми мисъл тогава беше, че оставям екипа с един човек по-малко. За съжаление, прекарах заболяването много тежко". Това сподели в студиото на Сутрешния блок на БНТ д-р Дончо Дончев, който става и доброволец в битката срещу COVID-19, а в последствие се заразява.

Тази болест няма нищо общо с грипа, предупреждава д-р Дончев.

Д-р Дончо Дончев, ВМА: При здрави хора се включва един много неприятен механизъм, който почти от нищо не се повлиява. Тази реакция се включва при хора, които са здрави, със силен имунитет.

Това, което наистина ме изненада, беше колко много млади хора като доброволци има. Не очаквах да ги видя съвсем безрезервно, всеотдайно да се включат в тази акция, допълни д-р Дончев.

Д-р Дончо Дончев, ВМА: Впечатли ме самото заболяване - когато още от първия ден виждаш болни хора, които не са малко в отделението и постепенно тази болест започва да престава да бъде нещо екзотично, въображаемо, за каквото сме я мислели.

Д-р Дончев е лекуван с кръвна плазма, а сега самият той е дарил. Терапията облекчава, има ефект, смята медикът. Той е убеден, че след това изпитание системата вече е много по-подготвена. Това беше един стрес тест и мисля, че от тук насетне ще е по-лесно, смята д-р Дончев.

Той ще опише цялото си преживяване от битката на първа линия и борбата със заболяването в книга.

Бих искал да забравя негативните коментари от сорта на "палячовци, какво сте се облекли в тези дрехи" или сте се затворили като на хотел в ковид отделението, допълва медикът.

Ще победим COVID-19 в един момент, убеден е докторът. Смятам, че в национален и световен мащаб сме готови да се справяме в такива обстоятелства, допълва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирус открит у българин, пристигнал с полет от София в Кипър
Коронавирус открит у българин, пристигнал с полет от София в Кипър
Фелдшер с COVID-19 е напуснал болницата и е разнесъл заразата в село Климент
Фелдшер с COVID-19 е напуснал болницата и е разнесъл заразата в село Климент