Допълнителни средства за училища и детски градини по няколко направления

от БНТ
14:59, 01.12.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
бивши ученици отпразнуваха вековен юбилей класната
Слушай новината

Правителството отпусна допълнителни средства за училищата и детските градини по няколко направления.

Над 2,3 млн. лв. ще получат общините за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Близо 2,6 млн. лв. са предвидени за финансиране на дейности по няколко национални програми за развитие на образованието: „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование”, „Заедно за всяко дете”, „Обучение за ИТ умения и кариера“. Отпускат се средства и за осем общински училища за техните екипи, изготвили 27 учебни помагала по общообразователни предмети на чужд език.

Други над 2 млн. лева ще бъдат отпуснати за подкрепа на иновации и модернизация на училища, а други 718 449 лева - за обучение на ученици в защитени специалности.

Над 6 млн. лева са предвидени за ремонт и изграждане на детски градини и учебни корпуси. Средствата ще бъдат разпределени за 31 училища и детски градини.

Общо 971 детски градини и училища ще са средищни през учебната 2021/2022 г. реши днес Министерският съвет. От тях детските градини са 192, 44 са части от детски градини, а училищата са 735. През настоящата учебна година средищните институции са с 14 повече.

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. 78 от тях са детски градини, 26 - части от детски градини и 162 са училища. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9,8 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход
Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес