НОВИНИ

Допълнителни средства за училища и детски градини по няколко направления

бивши ученици отпразнуваха вековен юбилей класната
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 01.12.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпусна допълнителни средства за училищата и детските градини по няколко направления.

Над 2,3 млн. лв. ще получат общините за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Близо 2,6 млн. лв. са предвидени за финансиране на дейности по няколко национални програми за развитие на образованието: „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование”, „Заедно за всяко дете”, „Обучение за ИТ умения и кариера“. Отпускат се средства и за осем общински училища за техните екипи, изготвили 27 учебни помагала по общообразователни предмети на чужд език.

Други над 2 млн. лева ще бъдат отпуснати за подкрепа на иновации и модернизация на училища, а други 718 449 лева - за обучение на ученици в защитени специалности.

Над 6 млн. лева са предвидени за ремонт и изграждане на детски градини и учебни корпуси. Средствата ще бъдат разпределени за 31 училища и детски градини.

Общо 971 детски градини и училища ще са средищни през учебната 2021/2022 г. реши днес Министерският съвет. От тях детските градини са 192, 44 са части от детски градини, а училищата са 735. През настоящата учебна година средищните институции са с 14 повече.

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. 78 от тях са детски градини, 26 - части от детски градини и 162 са училища. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9,8 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход
Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес