НОВИНИ

Допустима ли е смяна на пола у нас - гражданската колегия на ВКС заседава по казуса

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:39, 03.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Допустима ли е юридическа промяна на пола в България - по този въпрос заседава днес гражданската колегия на Върховния касационен съд. Предстои да стане ясно какво е решението. От неправителствения сектор настояват за ясна процедура, с която транс хората да знаят при какви условия и по какъв начин могат да сменят пола си в личните си документи.

Много транс хора са избрали да сменят пола си извън България. Причината - изискванията на съда да са преминали хормонална терапия, чрез която да има необратими последици върху половите белези. Такава обаче е незаконно да бъде извършена в България.

"Наказателният кодекс забранява това на лекарите, тъй като самото инжектиране на хормони води до детеродна неспособност, което се води тежка телесна повреда според нашия НК", обясни адвокатът Деница Любенова.

Този проблем е известен в транс средите като "Параграф 22". Той е и причина много от транс хората в България да избират да поемат риск и да преминат през сложната процедура, без наблюдението на лекар.

"Самоназначават лечение с хормони, самоинжектират се без лекарско наблюдение, само за да могат да достигнат поставените от ВКС условия", обясни адвокат Любенова.

Филмът "България в транс" и изложбата "Другите българки" са проекти, предизвикали бурна реакция и множество дискусии. Автор е Михаил Вучков, който претвори картини на Владимир Димитров - Майстора, като използва транссексуални модели.

"От нашите участнички, които са 9 на брой в изложбата, 9 от тях са го правили. От дума на дума и от уста на уста, тоест, някоя от тях казва аз използвам това, оказва ми добро влияние, тя казва, аз ще го взема", казва Вучков.

Авторът иска да обърне фокуса на вниманието към проблемите на транс хората в България, които често са свързани не само с административни процедури, а и с агресия.

"Има такъв случай, в едно плевенско село ходихме, ние се срещнахме с нея и всеки, който минава, ме удря, все едно съм плашилото на селото", разказва той.

Михаил Вучков смята, че посланието на проекта му да се говори за тези проблеми не е разбрано.

"Информационната кампания е с изключително малък интерес. Всичките гледания са на видеото, свързани с картините на Майстора", обясни той.

Звуков шум, който заглушава посланието - така авторът на изложбата описва липсата на разбиране. Но не губи надежда, че ще го срещне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров вижда рискове в Бюджет 2022
Сотир Цацаров вижда рискове в Бюджет 2022
Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа
Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа