НОВИНИ

Колко пари са нужни на тричленно семейство, за да живее нормално?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:30, 03.02.2022
5600
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изследване на КНСБ за декември миналата година сочи, че тази сума е 2662 лв. на месец. Най-много се харчи за хранителни продукти, чиито цени продължават да растат.

Семейство Симеонови от Русе има две момчета на 7 и 16 години. Майката работи в мебелна фирма и получава минимална заплата, а съпругът й като юрист взема 1000 лв. на месец.

Последните три месеца трудно разпределят бюджета от 1600 лв., защото само месечната сметка за газ е 400 лв.

Не мога да кажа, че е топло, ограничаваме се, защото последната сметка за газ ни разтърси. Не можем да си позволим да плащаме такива сметки, каза Драгомира Георгиева. Сега големият ми син беше рожденик. Каза: мамо, аз нямам нужда от подарък, знам колко ви е трудно. От дрехи спестяваме. Не е нормално в 21 век в такава държава двама работещи и да не можем да си позволим елементарни нужди да задоволяваме, допълва тя.

Най-много пари семейството харчи за храна.

Едно готвене четирима човека, трима мъже. 150 лева за нищо. Излизаш с 5 продукта, парите ги няма, допълва Драгомира Георгиева.

Трябва да има по-активна политика по доходите, тъй като настоящите ни данни показват, че две трети от наетите работници не получават заплата, която да им гарантира издръжката на живота. А това е притеснително от гледна точка на нарастващите цени и високата инфлация. Факт е, че минималната заплата нараства по-малко от инфлацията. Факт е, че хората през миналата година за първи път от десет години насам загубиха реална покупателна способност, казва Любослав Костов, директор на ИССИ към КНСБ.

Според изследването на КНСБ през последното тримесечие на миналата година в сравнение със същия период на 2020 г. се отчита значително поскъпване на стоки от първа необходимост. Купуваме по-скъпи хлебни изделия, млечни продукти, яйца. А зеленчуците държат рекорд по високи цени, особено картофите, зелето, морковите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа
Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа
Премиерът Кирил Петков гостува в предаването "Още от деня" с Поли Златарева
Премиерът Кирил Петков гостува в предаването "Още от деня" с Поли Златарева