НОВИНИ

Специално: Проговори личният лекар на жената, починала в Спешното отделение във Враца

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 03.02.2022 (обновена)
42898
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

След трагедията във Враца предстои да бъде изготвена и съдебно-медицинската експертиза, която ще установи причината за смъртта на 43-годишната Миглена, която угасна пред очите на невръстното си дете. Днес беше извършена ексхумацията и аутопсията ѝ.

За втори ден граждани се събраха на протест с искане за оставка на ръководството на Многопрофилната болница. Такава среща обаче не се осъществи. Екипът на БНТ също опита да разговаря с ръководството на болницата, но без резултат.

Протест пред болницата във Враца - от възмущение, безсилие и нетърпимост след случая с починалата жена

Все още няма категорични заключения за смъртта на 43-годишната жена от Враца. Извършена е ексхумация и аутопсия на тялото. Предстои да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза, която ще установи причината за настъпилата смърт.

Преди критичния ден 43-годишната Миглена е била шест дни на домашно лечение. Посетила е личния си лекар в понеделник, на 24 януари, заради хрема и лека температура. Изследвана е за COVID-19, тестът и бил отрицателен.

Лечението е започнало от същия ден, в който е дошла. С антибиотик, тя каза, че си има прахчета вкъщи и аспирин. Аз съм ѝ пуснала и малко други неща за кашлица, ако се появи. И понеже така протича при всички, се разбрахме, ако има усложнения, висока температура или се появи задух, да дойде жената пак отново. Повече не се обади. Сега колко е провеждано и как е провеждано, аз не мога да кажа. Тя не е имала придружаващи заболявания, обясни д-р Цветанка Генкова, личен лекар.

Втори ден директорът на МБАЛ-Враца не може да бъде открит. Въпреки социалното напрежение в града - коментар по всичко случващо се отказаха и от Община Враца.

От отдел "Закрила на детето" обясниха, че детето на починалата жена остава при бабата и дядото по майчина линия. Те са заявили пред социалната институция, че ще се грижат за внучето си. С детето вече работят и психолози, заради загубата на майка му, като на този етап няма промяна в поведението на детето.

Оттук нататък детето ще бъде настанено при бабата и дядото по майчина линия. Те ще се грижат за него, ние ще ги наблюдаваме постоянно, ще ги подпомагаме. В момента детето се чувства добре, разговаряме с роднините, няма нарушение в поведението, в съня, хранителния режим, каза Незабравка Костова - началник Отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" - Враца.

Детето ще получи и финансова помощ.

Дирекция "Социално подпомагане" ще подпомогне семейството с еднократна помощ съгласно чл.16 от правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, ще бъде с месечно подпомагане, в зависимост ако детето отговаря на условията, защото сега получава и пенсия заради бащата, който е починал преди 3 години, допълни Незабравка Костова - началник Отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" - Враца.

Много хора поискаха да направят дарения в помощ на семейството на починалата Миглена. Разкрита е и банкова дарителска сметка. В инициативата се включи и Мая от Враца, която не за първи път организира благотворителни кампании.

Много хора ми писаха от страната и чужбина за това как да помогнат на семейството. Пари за детето ще се събират в единствената официална банкова сметка на законния настойник на детето, а това е неговата баба, каза Мая.

Първи данни от разследването на прокуратурата ще научим най-рано утре.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков в "Още от деня": Политическият отзвук не ни е приоритет при решаването на проблемите
Кирил Петков в "Още от деня": Политическият отзвук не ни е приоритет при решаването на проблемите
В Габрово си имат първата соларна градинска пейка
В Габрово си имат първата соларна градинска пейка