НОВИНИ

Нинова: "Експо 2020" - Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:54, 03.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова дава на КПКОНПИ и прокуратурата консорциума "България Експо 2020" заради корупционна схема, неизпълнение на поетите ангажименти за представяне на страната ни "Експо 2020" в Дубай и злепоставяне на България в чужбина.

В момента държавата си търси над 2 млн. лева от консорциума, каза министър Корнелия Нинова. От Консорциума отговориха, че ще съдействат на проверката на КПКОНПИ и че ще търсят законови пътища, за да докажат точното изпълнение на договора.

През 2019-та, по време на управлението на ГЕРБ, консорциумът е спечелил обществена поръчка за 6 млн. и 720 хиляди лева, каза днес Нинова. В него влизат пет фирмите "Сиела норма", "Проджект мениджмънт адвайзери" , "Ар Ка Ltd ", "Дов ЕООД " и "Инфинити Травел ".

Според Нинова недоумение буди фактът, че 78 % от сумата е трябвало да бъде преведена авансово на консорциума. Досега той е получил над 4 млн. лева, като е обезпечена само половината от тази сума.

Консорциумът не е изпълнил задълженията си по фасадата на българския павилион в Дубай, не е направил иновативна площадка за деца, 3D макети на българското културно богатство, мобилно приложение за природата на България, каза Нинова.

Поискал е и допълнително 700 хил. лева, които няма да бъдат изплатени.

За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам всички плащания по този договор и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50 % от авансовите плащания,ще си търсим остатъка по съдебен ред, заяви Корнелия Нинова.

По-късно от ДЗЗД „България Експо 2020” излязоха с отговор по темата, като заявиха, че ще търсят законови пътища да докажат пълното и точно изпълнение на договора, както и възстановяване и подобряване на силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката, от която произтичат всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка.

Цялата позиция вижте ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски се класира на четвъртфинал в Монастир
Донски се класира на четвъртфинал в Монастир
Владимир Зографски с първа официална тренировка в Пекин
Владимир Зографски с първа официална тренировка в Пекин