Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

На първа инстанция: ВАС обяви за нищожен българския списък по закона „Магнитски“

bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 03.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Два различни тричленни състави на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерски съвет, свързан със санкциите по Закона „Магнитски“ по две административни дела, образувани по жалби на Ирена Кръстева и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници Елена Динева и „Нове интернал“ ЕООД.

Става въпрос за точките, с които се регламентира създаването и поддържането на списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, както и за прекратяването на икономическите отношения на държавната и общинска администрация с тези лица.

В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

Поради тази причина законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на Република България.

Каква е позицията на евродепутатите за санкциите по "Магнитски"?

Съдът се позовава и на еврорегламент, според който държавите - членки на ЕС са задължени да не спазват законодателство с извънтериториално приложение. Това означава, че решение, постановено от орган на трета държава и основаващо се на разпоредбите на законодателството на тази трета държава с извънтериториално приложение, няма да бъде признато на територията на ЕС, допълват от Върховния административен съд.

Освен при липса на компетентност, оспореното Решение № 441 на Министерския съвет е прието и при очевидно нарушение на правото на защита на лицата, доколкото при или след включването им в списъците, на последните не е предоставена никаква информация, посочват още от Върховния административен съд.

Актът на МС и последващо изготвените списъци към него не предвиждат процедура за уведомяване за фактите и обстоятелствата, които обосновават включването на имената на заинтересованите лица в списъците.

Няма и процедура за изслушване на засегнатите.

Липсват данни, които позволяват и да се приеме, че МС е информирал жалбоподателите за приетите срещу тях факти и обстоятелства, обосноваващи първоначалното включване на имената им в списъците и налагането на предвидените от него ограничителни мерки.

Следвайки подхода на Съда в Люксембург, съставите на ВАС считат, че действително приемането на мерки от подобен род следва да бъде изненадващо и те да се прилагат незабавно, но те трябва да бъдат отново в контекста на правото на съюза.

Добавиха още 21 имена, които попадат в обхвата на санкциите по "Магнитски" (ОБЗОР)

Съдът на ЕС изрично подчертава, че намеса в основни права може да е легитимна, но следва да бъде пропорционална, т.е. при спазване правото на защита, правото на участие и информираност на лицата за мерките, които ще се вземат спрямо тях и на какви основания.

Решенията и по двете административни дела могат да бъдат обжалвани пред петчленни състави на Върховния административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването им на страните.

Във Върховния административен съд са образувани общо 62 дела по жалби на засегнати лица от мерките по закона „Магнитски“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
44 инвитро бебета са родени с помощта на община Варна през 2021 г.
44 инвитро бебета са родени с помощта на община Варна през 2021 г.
Федерер и Надал отново се обединяват в отбора на Европа за Laver Cup 2022
Федерер и Надал отново се обединяват в отбора на Европа за Laver Cup 2022