НОВИНИ

Спад на желаещите да се ваксинират отчитат от "Пирогов", препаратът на "Астра Зенека" отново е достъпен

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
14:02, 03.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Спад на желаещите да се ваксинират отчита медицинският център на "Пирогов". През последните дни оттам преминават доста по-малко граждани за имунизация срещу коронавируса в сравнение с последните месеци на миналата година.

Само за година във ваксинационния център са поставени 53 215 дози, което е най-големият брой поставени ваксини в медицински център у нас.

Васил Чобанов е сред първите желаещи да си постави ваксина тази сутрин в медицинския център на "Пирогов". Избрал е първата му доза да е с препарата на "Астра Зенека".

"Просто "Астра Зенека" я нямаше доста време у нас и си чаках да дойде ред за нея. Имаше всички останали, даже в някой РЗИ-та не знаят, че има доставени дози "Астра Зенека". Омикрон е доста заразен от това, което виждам от мои приятели, познати - много бързо се заразяват. Смятам, че хората ще се стреснат и ще започнат да се ваксинират", казва Васил Чобанов.

За разлика от края на миналата година, когато пред ваксинационния център се извиха опашки, сега ситуацията е коренно различна - слаб интерес към ваксинацията.

"За последните 10 дни спад в броя пациенти да получат ваксина тук - ваксинирали са се около 2000 души", казва д-р Силвия Чолакова, управител на центъра.

Според д-р Чолакова една от причините е скритата заболеваемост и самоизолацията при хора със симптоми на вируса.

"Хората, които биха си поставили ваксина сигурно са в невъзможност. Вероятно са болни, може би са контактни", казва д-р Чолакова.

Около 7000 души са си поставили бустерна доза през януари, отчитат още от "Пирогов". Повече от три пъти по-малко са тези с първа и втора игла. А от края на декември миналата година до момента ваксинираните деца са 1200. Едва 1/3 от тях е със свършен ваксинационен курс, посочват още от медицинския център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха поднасянето на венец пред паметника на Гоце Делчев от премиера Петков
Отмениха поднасянето на венец пред паметника на Гоце Делчев от премиера Петков
Новак Джокович разкри кога ще разкаже за преживяното в Австралия
Новак Джокович разкри кога ще разкаже за преживяното в Австралия