НОВИНИ

Европейски реакции за кризата с Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:46, 03.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентите на Франция и Съединените щати се ангажираха за координиран отговор на руското военно присъствие на украинската граница.

Еманюел Макрон и Джо Байдън са обсъдили в телефонен разговор съгласуването на дипломатическите усилия и плановете за налагане на икономически санкции срещу Москва при евентуално нахлуване на Русия в Украйна. Макрон не изключва и посещение в Русия като част от опитите за дипломатически изход от кризата.

"Приоритет за мен по отношение на ситуацията в Украйна е диалогът с Русия, деескалация и намирането на политическо решение за изход от кризата". - потвърди Еманюел Макрон, президент на Франция

Пред телевизия ZDF германският канцлер Олаф Шолц призна, че ситуацията е много сериозна, но подчерта, че германското правителство прави всичко необходимо да предотврати война в Европа.

"Нарушаване на териториалната цялост на Украйна е неприемливо и цената ще бъде висока за този, който го направи - за Русия. В същото време правим всичко възможно да намерим мирно решение чрез разговори. Много наши граждани се тревожат, че може да се стигне до война в Европа. Наша обща задача е, използвайки тази двойна стратегия, да не допуснем това да се случи", заяви Олаф Шолц.

Полша приветства изпращането на 2000 американски военни и предислоцирането на още 1000 в Европа като силен сигнал на солидарност.

"Решението да се подсили източния фланг на НАТО показва, че САЩ и алианса приемат заплаха от Русия сериозно и действат в посока на решително възспиране. Силата на съюзниците във възспирането на потенциален агресор е единството, решителността и солидарността", изтъкна Мариуш Блашчак, министър на отбраната на Полша.

Румънският президент посочи, че в тази напрегната ситуация е нужно засилено присъствие на НАТО в региона.

"Преминаваме през изключително напрегнат период, в който се увеличават рисковете и заплахите за регионалната, европейската и евроатлантическата сигурност, включително сигурността на Румъния. Този контекст потвърждава необходимостта от по-плътно присъствие на НАТО, САЩ и останалите съюзници в региона на Черно море", подчерта Клаус Йоханис, президент на Румъния.

САЩ съобщиха, че тази седмица 2000 американски военни заминават за Полша и Германия, а други 1000 ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния.

Снимка: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на културата е с COVID-19
Министърът на културата е с COVID-19
Радостин Василев и Стефка Костадинова ще присъстват на откриването на Игрите
Радостин Василев и Стефка Костадинова ще присъстват на откриването на Игрите