НОВИНИ

Парламентът създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията на България

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:35, 03.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията на България. Тя ще работи 6 месеца. Управляващи и опозиция сблъскаха позиции за необходимостта и дейността на комисията.

Мнозинството предложиха дебат, убедени, че съдебната реформа включва промени в Конституцията. ДПС и "Възраждане" са против временната комисия. Не излъчиха и представители в нея.

ГЕРБ поставиха условие за подкрепа: Да получат председателския пост или да има съпредседатели - от ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Част от управляващите определиха това искане като извиване на ръце и го отхвърлиха. ГЕРБ също отказаха да участват в комисията. За председател беше избран Христо Иванов.

"Единственият начин е да имаме съдебна система, която да осъществи реално правосъдие. България плаща висока цена затова, че сме сред най-корумпираните страни в Европейския съюз, на тази тема ѝ е времето от много години", заяви Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Този дебат е необходим в обществото, защото ниското доверие в съдебната власт го налага. Очакваме конструктивна комисия и експертен дебат", допълни Филип Попов, депутат от ПГ на БСП.

"Или ни считате за партия, или ни считате за мафия - като ни считате за мафия, как ще водите преговори с мафия. Искам управляващите да излязат и да кажат, че ГЕРБ е партия. Вие казахте, че с терористи няма да преговаряте. Готов ли е някой да каже - искаме да говорим с ГЕРБ", добави Тома Биков от депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Господин Биков, извинявам се за вчерашното си изказване. Вярвам, че има свестни народни представители - подаваме ръка. Знаем, че нямаме достатъчно гласове за промени, но подаваме ръка", заяви Искрен Арабаджиев, депутат от ПГ на ПП.

"Да, моето мнение е същото - ГЕРБ са мафиотска организация", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Забележка за Тошко Йорданов", каза председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Тези подмятания - мнозинството е голямо и ще ви смачкаме - докога това. Днес ще представим нашия проект за изменение в Конституцията. Ето ви повод за временна комисия. Нямам намерение да се караме", обясни Хамид Хамид, депутат от ПГ на ДПС.

"Само няколко месеца преди днес ГЕРБ тръгнаха по същия път. За един ден един мистър-председател спретна една пресконференция. Не мога да приема, че промяната настъпва. Това се случваше 12 години. Къде са предложенията за промяна на Конституцията. Не е сериозно на парче да променяме Конституцията", заяви Цончо Ганев, депутат от ПГ на "Възраждане".

"Ние ще ви подкрепим, при условие комисията да се председателства от опозицията или при съпредседателство между ПП и ГЕРБ", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Опитвате се от трибуната да извивате ръце. Вие нямате идея какво представлява Конституцията", подчерта Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Станахте свидетели, че представихме на всички групи нашите идеи за промяна в Конституцията - част от съдебната реформа. Само от "Демократична България", когато нашите сътрудници са ги потърсили, са отказали да се видят с нас, но им дадохме нашите идеи. Много политици визират промяна на персони, не реформи. Взехме и възложихме темата на експерти. Да се направи проект, така че да не се засяга полето на ВНС. Нашите идеи са отворени за редакции. Уреждаме въпроса с ВСС като сегашния съдебен съвет го разделяме на два съвета - на съдиите и прокурорите от по 13 души. Тези от НС ще се избират с мнозинство от 2/3. Уреждаме въпроса с индивидуалната конституционна жалба. Членовете на Конституционния съд да се избират с мнозинство от 2/3. Заради двойното гражданство на Кирил Петков - предвиждаме ограничението за двойното гражданство да отпадне от Конституцията", каза още Мустафа Карадайъ от ДПС.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Милена Кирова.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на буса, в който бяха открити 61 нелегални мигранти и майка му, остават в ареста за 72 часа
Шофьорът на буса, в който бяха открити 61 нелегални мигранти и майка му, остават в ареста за 72 часа
ЛА Лейкърс прекъсна серията си от три поредни загуби в НБА след успех над Портланд
ЛА Лейкърс прекъсна серията си от три поредни загуби в НБА след успех над Портланд