НОВИНИ

Шефът на апелативната спецпрокуратура: Да се реформира тромавият съдебен процес, а не съдебната структура

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:14, 03.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

За реформа на бавните и тежки съдебни производства, а не на правосъдната структура, настоя в "Денят започва" ръководителят на специализираната апелативна прокуратура Ивайло Ангелов.

Повод за гостуването му беше отвореното писмо, с което Ангелов се обърна към парламентарната комисия по правни въпроси и правосъдния министър. В писмото той настоява представители на специализираната прокуратура да бъдат включени в работните групи, които създават промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Подобно отворено писмо преди дни изпрати и ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Ръководителят на спецпрокуратурата с отворено писмо до правосъдния министър и правната комисия в НС

В ефира на "Денят започва" Ивайло Ангелов заяви, че няма обяснение защо представители на специализираното правосъдие не са включени в изготвянето на законовите промени в правосъдието, още повече, че според него участието им е гарантирано от Закона за нормативните актове.

Той се обяви категорично против закриването на специализираното правосъдие и изтъкна, че със закриването на тези структури съдебната система у нас се връща в неефективното си състояние от 2010 година.

Така, според Ангелов, ще се заличи целият постигнат напредък в областта на борбата срещу организираната престъпност. Ще се загуби и специализацията на специализираните магистрати, които са профилирани да работят в тази област.

"Закриването на спецпрокуратурата ще е крах. Всеки съд, на който му е пратено такова дело ще прати спор за подсъдност към ВКС. Няма съд, който да желае да разглежда толкова сложни дела", заяви Ангелов.

Според него при закриване на специализираното правосъдие не е ясно какво ще се случи със събраните доказателства по делата и съдебните заседатели по тях. Така има риск да се стигне до несправедливи оправдателни присъди.

Той подчерта, че специализираната прокуратура е отбелязала изключително добри резултати в борбата с организираната престъпност и заради това е натоварена с допълнителни компетенции за борба с корупцията по високите етажи на властта.

По думите на Ивайло Ангелов спецпрокуратурата не разполага с необходимия ресурс и затова на моменти работата боксува.

Неговото предложение е компетентността на специализираната прокуратура да се промени и да остане на ниво борба с организираната престъпност, а борбата с корупцията по високите етажи на властта да се поеме от Националната следствена служба. Той не е съгласен с предложенията на управляващите.

"Разследването на корупцията по високите етажи на властта трябва да се възложи на НСлС. Защо се възлага на разследващите полицаи от районните управления - това е абсурдно!", коментира Ангелов.

Ивайло Ангелов отхвърли обвиненията, че специализираното правосъдие се използва за избирателно преследване на определени личности.

"Личното ми впечатление е, че тези обвинения са насадени от мнения на хора, които са наказателно преследвани за престъпленията, които са извършили. Логично е, когато си обвиняем по едно дело, да упрекваш държавата, че ти търси отговорност, а не себе си. Специализираната прокуратура е неудобна за всички." - каза той.

Ръководителят на специализираната апелативна прокуратура подчерта още, че звеното няма нито една критика от евроинституциите и получава високо признание от международните партньори. Специализираната апелативна прокуратура е носителка и на отличия, а наскоро е избрана за председател на Секретариата на международната организация на прокурори, ангажирани в преследването на организираните престъпни групи.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада е само на крачка от класиране за Световното първенство след шеста поредна победа в квалификациите
Канада е само на крачка от класиране за Световното първенство след шеста поредна победа в квалификациите
История за доброто: Дарители помогнаха на младо семейство да възстанови опожарения си дом
История за доброто: Дарители помогнаха на младо семейство да възстанови опожарения си дом