НОВИНИ

Макрон се обяви за реформиране на Шенген

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:24, 03.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентите на Франция и Съединените щати се ангажираха за координиран отговор на руското военно присъствие на украинската граница.

Еманюел Макрон и Джо Байдън са обсъдили в телефонен разговор съгласуването на дипломатическите усилия и плановете за налагане на икономически санкции срещу Москва при евентуално нахлуване на Русия в Украйна.

Макрон не изключва и посещение в Русия като част от опитите за дипломатически изход от кризата.

Макрон и Байдън обсъдиха украинската криза

Междувременно френският президент се обяви и за реформиране на Шенген. По време на среща на европейските министри на вътрешните работи в Туркоен, Северна Франция, Макрон посочи, че Шенгенското пространство трябва да се управлява чрез редовни министерски срещи подобно на еврозоната.

Той предложи създаването на Шенгенски съвет и отбеляза, че той може да бъде учреден още на следващата европейска среща на 3 март.

"Затова решихме, след многократни разговори с моите колеги, приоритет на френското председателство на Европейския съюз да бъде контролът на нашите граници и реформирането на Шенгенското пространство. С една цел - да защитим идентичността на Европа и европейците в тези смутни времена. Това означава усещането ни за свобода, нашите различия, желанието ни да се движим свободно, като пазим по-добре външните си граници и чрез по-ефективни общи политики. Затова искаме да създадем действащ Шенгенски съвет, за да управляваме Шенгенското пространство, както го правим в еврозоната", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
460 лв. месечно за ток за стая в общежитие: Студенти настояват за спешни мерки
460 лв. месечно за ток за стая в общежитие: Студенти настояват за спешни мерки
Трето поредно посегателство на автобус от градския транспорт в пловдивския квартал "Столипиново"
Трето поредно посегателство на автобус от градския транспорт в пловдивския квартал "Столипиново"