Радев пред Макрон: България изпълни критериите за членство в Шенген още през 2011 г.

от БНТ
20:32, 02.12.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Европа
Слушай новината

Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, където участва във възпоменателната церемония в памет на Валери Жискар д'Естен.

Държавният глава проведе поредица от разговори. На работна среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили европейската перспектива на Република Северна Македония. Българският държавен глава е посочил, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България и особено за спазването на правата на македонските граждани, които открито изразяват българската си идентичност.

Радев пред Щайнмайер: РСМ следва да покаже европейска зрялост

Радев разговаря и с президента на Франция Еманюел Макрон, с когото също е обсъдил темата за Република Северна Македония. За присъединяването на България към Шенген, българският държавен глава е посочил, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. Президентът Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

Радев се е срещнал и с председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ден преди началото на 47-ия парламент - продължават разговорите за новия кабинет
Ден преди началото на 47-ия парламент - продължават разговорите за новия кабинет
Преди старта на 47-ото НС: Какво свършиха предишните два парламента?
Преди старта на 47-ото НС: Какво свършиха предишните два парламента?