НОВИНИ

Учениците се връщат в клас, но ще има ли тестове за всички?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:13, 02.12.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците се връщат в клас от понеделник, но големият въпрос е дали ще има тестове за всички.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че учениците ще се тестват само веднъж седмично и така ще се освободят тестове за повече деца. Стойчо Кацаров промени заповедта си при какви условия се връщат учениците в клас. За това го призова по-рано просветният министър Николай Денков. От министерството на образованието се скептични - казват, че за да се върнат всички ученици в понеделник им трябват още 150 хиляди теста, които в момента не са налични.

Всички ученици се връщат в клас от понеделник - ще се тестват веднъж седмично

След обсъждане с експертите на министерството е решено учениците от 1 до 12 клас да се тестват само веднъж в началото на седмицата, съобщи здравният министър. Мотивите - броят на заразените намалява непрекъснато, заболеваемостта при децата е изключително ниска и тестването на учениците от 1 до 4 клас е показало нисък процент положителни резултати.

"Рискът ще бъде малко повишен, но опасността не е сериозна", обобщи министърът.

"За всички са осигурени щадящи тестове, ще повторя това, което казах, че според мен 8-12 клас могат да се тестват и с назални тестове, но това трябва да реши министърът на образованието. Ние сме осигурили, макар че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Съгласували сме с МОН наличните количества, те позволяват от понеделник всички деца в страната да тръгнат на училище, понеделник да се тестват и да се върнат в класните стаи", каза Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Има договорени количества тестове, каза Кацаров, които ще стигнат поне до средата на януари. А тези, които са в момента в склада на БЧК и тези, които са разпределени по училищата ще стигнат за следващата и последващата седмица, каза министърът.

"Говорим за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 хиляди", поясни Кацаров.

Учениците няма да се тестват в общините със заболеваемост под 250 на 100 хил. души. Според Кацаров остава и условието родителите на 50 % от учениците да са съгласни те да се върнат в клас. Всичко това се случва след писмо на просветния министър, в което той настояваше за промяна на заповедта на здравния министър при какви условия се връщат учениците. Министър Денков искаше да се намери решение от понеделник, най-късно вторник, учениците да се върнат в клас и описа възможности.

Министър Денков: Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички ученици в клас

"Или продължаваме да чакаме тестове, което е абсолютно неприемливо в настоящата ситуация, или да се промени заповедта, така че учениците да се върнат. Има различни варианти - може да бъде през ротация, може чрез еднократно тестване, може освобождаване на малките ученици, които в момента показват ниско ниво на заразяване", посочи Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

В крайна сметка беше избран вариантът - тестване веднъж седмично, като така се освобождават тестове и за по-големите. Ще се направят и нови анкети с родителите. Остава обаче сериозният въпрос с броя на тестовете. Просветното министерство обяви, че са му нужни още над 150 хиляди теста, за да върне всички ученици в понеделник. 678 хиляди са учениците в страната без област Кърджали. В момента има налични 520 хиляди теста, повечето от които са в училищта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметките на Община Пловдив вече не са запорирани
Сметките на Община Пловдив вече не са запорирани
23 контактни на починалото от менингит дете са с установена бактерия
23 контактни на починалото от менингит дете са с установена бактерия