НОВИНИ

Ще ескалира ли кризата между Русия и Украйна?

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:06, 02.12.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След анексирането на Крим през 2014 г. руските военни маневри в близост до Украйна се следят с подозрение. Миналия месец западни медии съобщиха за струпване на руски войски в района. Русия отрече, но на срещата на НАТО в Рига за пореден път бяха отправени предупреждения.


"Министрите дадоха да се разбере, че всяка бъдеща руска агресия ще има висока цена и сериозни политически и икономически последици за Русия. Само Украйна и съюзниците от НАТО ще решат кога тя е готова да се присъедини. Русия няма думата. И няма право да установява сфера на влияние, в опит да контролира своите съседи", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Москва също предупреждава, че няма да допусне натовско оръжие до своите граници. Президентът Владимир Путин определи като "червена линия" евентуалното разполагане на ракетни комплекси в Украйна и посочи, че Русия е готова да отговори.

"Ако на територията на Украйна се появят ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде от 7 до 10, а при хиперзвуково оръжие - 5 минути. Тогава ще трябва да направим нещо подобно спрямо онези, които ни заплашват. Можем да го направим сега. Ние изпитахме успешно нова хиперзвукова ракета с морско базиране и тя влиза на въоръжение в началото на идната година", каза Путин.

Повод за тревога е тлеещият конфликт между централната власт и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва съобщи, че там е струпана половината украинска армия и има опасност от ново разгаряне на боевете. Киев твърди, че Русия се готви да нахлуе в Донбас.

"Трябва да кажем истината, че няма да можем да спрем войната без директни преговори с Русия и днес това признаха всичките ни партньори. Ние не се боим от пряк диалог. Знаем, че европейските страни подкрепят Украйна и сме благодарни за това", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Във Вашингтон са уверени, че Кремъл планира вътрешно дестабилизиране на Украйна и мащабни военни операции, макар да не се знае дали е взето решение.

"Дадохме на Кремъл да разбере, че ще отговорим решително, включително с редица икономически мерки с голямо въздействие, от чието използване сме се въздържали в миналото", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Реален ли е сценарият за руско нахлуване в Украйна?

Докато западни експерти спорят по въпроса, престрелките са ежедневие за жителите на Донецка и Луганска област. Изявленията и санкциите не облекчават живота на тези хора. Това не постигнаха и споразуменията от Минск, за чието съживяване сега се говори, като шанс за разрешаване на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова 23-а на спирнта в Йостерсунд
Милена Тодорова 23-а на спирнта в Йостерсунд
Цистерна с гориво катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив, движението е затруднено
Цистерна с гориво катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив, движението е затруднено