НОВИНИ

16 деца и двама възрастни от детската градина в София са установени с бактериален менингит

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
12:02, 02.12.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

5-годишно дете е починало от менингит миналия петък, на 26 ноември. То е посещавало столичната 37-ма детска градина "Вълшебство", където вчера стана ясно, че има огнище на вирусната инфекция. Тествани бяха всички деца от групата, както и 8 служители, които са били контактни. Установени са още 16 деца и двама възрастни с бактериален менингит.

Миналият четвъртък 5-годишното дете рязко се влошава и получава първите симптоми.

"Повърна, вдигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме разрешение да му дадем лекарство за температурата. Те много бързо дойдоха, взеха детето и ги насочихме към личен лекар", каза Гергана Петрова - директор на 37-ма детска градина "Вълшебство".

На следващия ден родителите информират ръководството на детската градина че детето им е починало. След направени изследвания става ясно, че 5-годишното дете е било заразено от бактериален менингит.

"Всички родители в петък бяха уведомени, от контактната група, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия и в понеделник на всички бяха взети проби", казва Гергана Петрова - директор на 37-ма детска градина "Вълшебство".

Пробите излизат положителни на бактерията манингокок. Всички 16 деца, носители на инфекцията са от групата на починалото дете. Двама души от персонала също се оказват заразени. Всички са на лечение с антибиотик.

"Към момента нямаме деца с такава симптоматика, но имаме деца, които са носители", допълва Гергана Петрова - директор на 37-ма детска градина "Вълшебство".

Проф. Кантарджиев: Заразяването с менингит става при тесен контакт, по въздушно капков път

Сред носителите на коварната бактерия е и детето на Михаела Кръстева. Майката обвинява РЗИ, че не са реагирали своевременно.

"От петък, събота и неделя, ние стоим и чакаме РЗИ да реагира. Директорката непрекъснато бяхме на телефона. В РЗИ попитах какви проби взимате - казаха - нямаме право да ви кажем, изчакайте. Моето дете във вторник почна да му пада гласа, да го боли глава, да го боли корем."

Професор Тодор Кантарджиев посочи, че вече са взети проби от останалите 250 деца в градината.

"Дълго време трябва да си в една стая, в едно помещение и това е по въздушно капков път. Най-важното е хората да не се плашат да не се създава излишна паника от незнание".

Извършена е пълна дезинфекция на сградата на детската градина. Тя остава затворена и под карантина за неопределен период от време.

Междувременно стана ясно, че детето е починало в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". От "Медицински надзор" е назначена проверка на лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички ученици се връщат в клас от понеделник - ще се тестват веднъж седмично
Всички ученици се връщат в клас от понеделник - ще се тестват веднъж седмично
Стойчо Кацаров за починалото от менингит дете: Всички лечебни заведения ще бъдат проверени
Стойчо Кацаров за починалото от менингит дете: Всички лечебни заведения ще бъдат проверени