Кои са предпочитаните дестинации за новогодишните празници?

от БНТ
09:15, 02.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Има ръст на търсенето към дестинации като Мексико, Доминикана за Нова година, като Египет е лидер. Има повишаване на интереса към екзотични дестинации, но за разлика от миналата година, когато имаше истински бум на дестинации като Малдиви и Занзибар, тази година не се наблюдава това в толкова голяма степен. Очаква се традиционно туристите да бъдат много в съседните на България държави - например Турция, Кушадасъ. Това каза в "Денят започва" Димитър Балтов от Националното обединение "Бъдеще за туризма".

По думите му новият щам на коронавируса Омикрон внася сериозна несигурност в планировката.

"Предполагаме, че в последния момент ще има много резервации, защото хората изчакват, за да видят какви са рестрикциите, на които ще се спрат различните държави. Пътуванията за момента не са съществено поскъпнали, туроператорите се стремят към по-добра позиция на пазара, а не към печалби, но поскъпване със сигурност ще има, поради поскъпването на горивата, газа, електроенергията", допълни Димитър Балтов.

Той заяви, че анулирането на почивките в последния момент от страна на клиента зависи от условията по договора с туроператора, като повечето услуги са предплатени и голяма част от тях са невъзвръщаеми. Димитър Балтов уточни, че когато анулацията е от страна на туроператора, той трябва да възстанови 100% от сумите в 14-дневен срок.

"Помощта, която имаме от държавата, не е достатъчна, затова настояваме за създаване на Фонд за гарантиране на пътуванията", каза още Димитър Балтов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изплащането на пенсиите с добавката започва на 7 декември
Изплащането на пенсиите с добавката започва на 7 декември
Започва инициативата "Дни на донорството"
Започва инициативата "Дни на донорството"