НОВИНИ

Финансовият министър за Бюджет 2022: Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат

Николай Минков
от Николай Минков
08:30, 02.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Запазване на добавките от 120 лева към пенсиите, без съкращения в държавния сектор и без промяна на данъците, така финансовият министър Валери Белчев очерта приоритетите на служебното правителство в проектобюджета по време на рубриката "Властта говори! Открито". Заложена е възможност за теглене на нов дълг, а дефицитът да бъде под 3%.

Финансовият министър обясни на каква философия почиват приоритетите в проектобюджета:

"Това, за което искаме да се погрижим обаче, е доходите на българите да не спадат, така че да не страдат от движенията в икономиката, от качванията на цените и т.н."

Детските надбавки се увеличават с 20%. Минимална пенсия от 300 лв. и ковид надбавка от 120 лв. ще продължат да се изплащат и през следващата година, посочи Белчев.

"Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства, за да избегнем риска тогава, когато свалим ковид мерките изведнъж, парите на пенсионерите в края на месеца да спаднат отново на 300 лв. Направихме такова предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. като остатъкът до настоящата ковид надбавка да бъде нова ковид надбавка."

Служебният кабинет предлага повече средства за майчинство и по-висока минимална заплата

Той обясни защо в проектобюджета не е заложено повишение на минималната заплата от 760 лв., каквото беше искането на синдикатите.

"За да не фалираме фирмите. Много ни се иска хората да получават повече, но се опасявам, че нашата икономика и пазар все още не е готов да ги поеме".

Белчев посочи, че в макрорамката няма заложено съкращения с 10% на държавната администрация, за което се обяви неговия предшественик и настоящ лидер на ПП Асен Василев.

"Това, което предвиждаме засега, е повишение на заплатите на всички служители в държавния сектор с 5%."

Не се предвижда промяна на данъците.

"Данъци в никакъв случай не предвиждаме да се вдигат. Да не забравяме, че данъците са един субект, който се определя от НС".

За да има повече свобода следващото правителство за непредвидени разходи е заложена опцията за нова дълг.

"Лимитът дава възможността да теглим дълг в нещо от порядъка на 10 - 12 млрд. лв. Това е нашият дългов резерв. Не казвам, че ще се налага да теглим всичко това, но планът ни е да заложим таван."

Белчев е оптимист, че инфлацията ще бъде овладяна.

"По последни прогнози, вероятно темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладяна, така че аз лично не очаквам шокови инфлации в рамките на следващата година".

Обмисля се ограничаване на износа на електроенергия, ако получим нотификация от ЕК при срив на системата, посочи Белчев. Той уточни, че подобно ограничение на износа може да е в рамките на срок от 1 до 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо сметките за ток в студентските общежития са необичайно високи
Защо сметките за ток в студентските общежития са необичайно високи
Предложение: Зелени коридори в лабораториите за големите ученици
Предложение: Зелени коридори в лабораториите за големите ученици