НОВИНИ

Служебният кабинет предлага повече средства за майчинство и по-висока минимална заплата

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 01.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
живо брифинг финансовия министър заседанието
Слушай новината

Финансовият министър Валери Белчев даде брифинг след редовното заседание на Министерския съвет. Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи, каза Белчев.

Все още инфлацията е в рамките на допустими граници.

Направих си труда да проверя колко хора работят на минимална работна заплата - над 750 000 души. В следващия бюджет внасяме увеличение до 710 лева, каза Белчев.

Друга важна мярка е увеличение на детските надбавки - всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 за дете и от 90 на 110 лв. за две.

Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лв., предлага служебният кабинет.

За пенсиите - дори след отпадане на ковид мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек.

Базовият проект за бюджет е подготвен. В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По план на 16 декември ще поканим Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това ще го внесем в Министерския съвет, каза финансовият министър и допълни, че дават добра база, върху която да се работи.

Има политически сили на мнение, че трябва да оставим това на редовен кабинет, но ние сме длъжни да спазим сроковете и да предпазим от рискове, коментира Белчев.

Планираме да запазим всички анти ковид мерки за период от поне 6 месеца. Запазваме 120 лева на първо време за 6 месеца.

Целия брифинг гледайте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболист на Арсенал бе нападнат от двама крадци в гаража си
Футболист на Арсенал бе нападнат от двама крадци в гаража си
Изписаха и последния настанен в "Пирогов" след трагедията на АМ "Струма"
Изписаха и последния настанен в "Пирогов" след трагедията на АМ "Струма"