НОВИНИ

КПКОНПИ проверява столичния район "Красно село"

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 02.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на КПКОНПИ – дирекция "Противодействие на корупцията" започнаха проверка на място в столичната община "Красно село". Проверката е по сигнали на граждани и медии и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

Проверката обхваща следните направления:

- Действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на Столична община - район "Красно село".

Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество е уговорено 10% от непредвидените разходи за изпълнителя да бъдат "връщани" към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

- Действия по отношение на проекта "Патронажна грижа в район "Красно село", процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

- Компонент 3 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 година. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност.

Със заповед на кмета на "Красно село" по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна).

- Действия по изпълнение на общинската програма "Топъл обяд", свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

- Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община "Красно село", при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

- Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

Кметът на "Красно село" Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 година за това, че е назначила себе си за ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" и на 23 август 2021 година за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Росина Станиславова пристигна по обяд в администрацията на район "Красно село" и определи случващото се като манипулации.

"Аз не мога да твърдя нищо от това, нито да го потвърдя, само мога да кажа, че наистина звучи нелепо и смешно. Аз разбрах от колегите, че тук има представители на КПКОНПИ. Сега ще разбера за какво са дошли. Също така сме свидетели на много последователна, манипулативна кампания срещу мен. Сега ще видим какъв е следващият сценарий", каза Росина Станиславова, кмет на район "Красно село".

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Атанасов и Цветан Соколов с успешен старт във волейболната Шампионска лига
Мартин Атанасов и Цветан Соколов с успешен старт във волейболната Шампионска лига
Кош на Адетокунбо две секунди преди края осигури успеха на Милуоки срещу Шарлът
Кош на Адетокунбо две секунди преди края осигури успеха на Милуоки срещу Шарлът