НОВИНИ

Вдъхновяваща история: Варненец пробяга 162 км за 34 часа без да спи

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 02.12.2021
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

36-годишният рехабилитатор от Варна Андрей Трайков успява за 34 часа, без нито минута сън, да пробяга 162 километра. Това се случва по време на маратон в Гърция. За Андрей това е второто голямо постижение. Първото е, че преди три години успява да свали 60 килограма заради влошеното си здравословно състояние.

Андрей още помни какво е да финишираш под непрестанен проливен дъжд. Теренът, който трябва да пробяга, също не е лек.

"Не успях да го направя за 32 часа не заради физическата ми способност, а просто накрая имах много премеждия. Изпаднах в разни хипотермии, разни падания, атмосферни условия, екипировка и накрая обърках, направих 10 километра повече, защото обърках едни табели. Аз имам да му връщам на това състезание. Може би догодина пак ще отида на него", обещава си Андрей.

Докато тича Андрей консумира основно протеинови блокчета, соленки и вода.

"На състезание избягвам да ям сандвичи и разни месни продукти. На някои хора добре им понася междудругото. Някои си ядат филии с лютеница, баници и много добре им се отразява. На мен не ми се отразява добре, пак казвам, всеки е индивидуално. На миналото състезание съм изял като си гледах около 6000-7000 калории за 34 часа и съм изразходил 19 000 калории", казва Андрей.

Андрей вече прави планове и за новия маратонен сезон. Предпочита състезанията, които включват пробег с над 120 километра.

"Юли месец може би ще отида в Полша. И ще направя едно състезание от 240 километра със 7 000 километра денивелация съм си харесал като да мина 200 километра границата", допълва Андрей.

Този невероятен хъс да се състезава идва преди три години, когато започва безмилостна битка с килограмите заради влошеното си здраве. Тогава Андрей тежи 140 килограма. Коренно променя навиците си. Започва да тренира редовно, защото е решен да свали всичко излишно от себе си и да постави ново начало в живота си.

"Доста дълго време бях с наднормено тегло. Тогава свалих 60 килограма. Ама то след това пак качвах, пак свалях килограми. Но не чак прекалено толкова. Бях 140 килограма. Чувствах се много зле. Имах кръвно високо, всичките ми изследвания бяха ненормално високи. И болеше ме ужасно много кръст. И тогава си викам или трябва да почна, или няма да мога да ходя един ден", спомня си Андрей.

Всичко това го мотивира да замине далече от града и да направи нещо за себе си.

"Не съм пазил някакви брутални диети. Махнах вредни храни като "junk food", които ядях много, тестени, пици, баници, мазнотии и шоколад, много обичам шоколад, и ядях много плодове, много зеленчуци и риба", разказва Андрей.

"Опитах се да вървя много, да правя преходи и това нещо ми се отрази и свалих 10 килограма за 10 дена и тогава се стопираха нещата. Тогава се прибрах във Варна. Чувствах се определено по-добре".

Резултатите го стимулират още повече да продължи да спортува.

"Тогава започнах да тренирам във фитнес, да въртя също много ходене, много колоездене, за да въртя, за да имам много обем, тоест да направя калориен дефицит".

За Андрей най-голямото постижение е, че успява да отслабне с 60 килограма. Днес не може да си представи и един ден без спорт.

"Всеки един човек може да постигне каквото иска. Само че трябва да го обмисля и да го прави с правилните стъпки. И да си го направи като цели, а не като някакви мечти. В смисъл, едно е да мечтаеш, друго е да си го направиш като цел, и да си направиш задачите как да я постигнеш тази цел", убеден е Андрей.

Трудни моменти винаги е имало, казва още Андрей, но по-важното е да не се отказваш.

"Винаги има начини, ще направя нещо друго, да видя къде бъркам. Винаги, където не се получава, гледам къде бъркам и почвам да чета и да търся решение. И винаги го намирам".

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Димитровград украсиха най-високото живо коледно дърво в Европа
В Димитровград украсиха най-високото живо коледно дърво в Европа
2.6 млн. лв. са необходими, за да заработи Летище Русе
2.6 млн. лв. са необходими, за да заработи Летище Русе