Преди старта на 47-ото НС: Какво свършиха предишните два парламента?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:26, 02.12.2021
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Слушай новината

На прага сме на новия политически сезон, пореден за тази година. В новото Народно събрание влизат 7 формации, 2 от тях - нови. Най-голямата и най-малката - съответно "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Какво свършиха предишните два парламента, които имаха твърде кратък живот?

Стартът на новото, 47-о Народно събрание ще бъде даден утре от 9.00 часа. По традиция ще бъде открито от най-възрастния депутат - това е д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ".

Тази година ще остане в историята с работата на четири парламента - края на 44-ия, краткия живот на 45-ия и 46-ия и началото на 47-ия.

45-ото Народно събрание проведе само 9 заседания, като бойкот на дневния ред провали едно от тях. Новите лица бяха повече от старите. Изненадата на вота - високата подкрепа, която получи формацията на Слави Трифонов. Най-възрастният депутат Мика Зайкова, която събра симпатиите на всички, обясни как разчита резултата от вота на суверена.

"На 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една единствена поръка - промяна", каза тогава Мика Зайкова.

Въпреки че беше първа политическа сила ГЕРБ не успя да наложи председател на парламента. Оглави го юристката Ива Митева, предложена от втората по големина парламентарна група на "Има такъв народ".

Създадена беше комисия за проверка на управлението за последните 10 години, наложен беше мораториум върху част от действията на кабинета Борисов. ГЕРБ-СДС остана в изолация и върна първия мандат за излъчване на правителство. Но и партията на Слави Трифонов не успя да се справи с тази задача. Кандидатът за премиер Антоанета Стефанова върна мандата с мотива, че партиите на протеста нямат достатъчно гласове за съставяне на правителство. Неизпълнен остана и мандатът на БСП.

Депутатите успяха да приемат само промени в Изборния кодекс, за което работиха ударно на среднощни заседания и дори на Разпети петък. Така въведоха задължително машинно гласуване, отмениха ограничението от 35 секции за страните извън ЕС. Одобрен беше и нов състав на ЦИК. Оценката, която си дадоха депутатите:

"Скандалите също са пушилка, мътна вода, за да се прокарат само и единствено измененията на Изборния кодекс", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Коефициентът на полезно действие на парламента така както работи, за мен е малко над нулата", посочи Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

"Никога не е било никой да не говори с никого в един парламент", изрази мнение Корнелия Нинова от "БСП за България".

"Там, където свършва диалогът, свършва парламентарната демокрация", смята Йордан Цонев от ДПС.

"Започна дългият психологически и колективен преход на това, че страната не е ремарке на джипката на Бойко Борисов", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"Ако бяхме започнали с това кои неща трябва приоритетно да бъдат приети, ние щяхме да бъдем в по-голяма степен принудени да се разбираме предварително", коментира Татяна Дончева от "Изправи се!Ние идваме!".

След поредния предсрочен вот в 46-ото НС "Има такъв народ" имаха най-много депутати. Ива Митева отново застана начело. Работата му беше изпълнена с много скандали. Парламентарните комисии се сформираха късно, времето се запълваше с активен парламентарен контрол на служебното правителство. Свършената работа - актуализация на държавния бюджет, както и този на "Здравната каса" и "Обществено осигуряване". В последния момент Бюрото за защита на свидетели беше извадено от контрола на главния прокурор и прехвърлено на правосъдното министерство. Кратка равносметка, макар началото да беше изпълнено с големи надежди.

"Не мисля, че имаме основни различия с повечето политически партии нито по темата с главния прокурор, нито по темата със съдебната реформа, дори по темата за унизителните пенсии", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Резултатът от изборите е огромно предизвикателство, което изисква от всички нас възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Червената линия не е системни, антисистемни, протестни или статукво. А такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят", допълни Корнелия Нинова от "БСП за България".

"Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт и особено това се отнася за главния прокурор", твърдеше Христо Иванов от "Демократична България".

"Ние от ДПС работим за това как да стане така, че животът на всички български граждани да се подобри", обясни Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Нашата главна задача в това Народно събрание е да изпълним волята на обикновените хора на България", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Само ден след изборите от "Има такъв народ" изненадаха всички с готов проектокабинет, без да са водили консултации с потенциалните си партньори. Но бързо дадоха заден ход и оттеглиха предложението. На 30 юли президентът връчи проучвателен мандат на новия кандидат за премиер Пламен Николов. Седмица по късно той го върна, изпълнен със състав на проектокабинет.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" обаче обявиха, че няма да го подкрепят, недоволни от начина на водене на разговори и някои от кандидатите за министри. БСП поставиха условие да бъде оттеглен Петър Илиев като кандидат за вътрешен министър. Последва изявление на Слави Трифонов , че проектокабинетът въобще няма да бъде внесен за гласуване.

Очаквано нито ГЕРБ-СДС, нито БСП реализираха получените мандати. Така се стигна до нови, трети по ред за година парламентарни избори. И до 47-ия парламент, който започва работа утре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев пред Макрон: България изпълни критериите за членство в Шенген още през 2011 г.
Радев пред Макрон: България изпълни критериите за членство в Шенген още през 2011 г.
Гръцкият съд осъди двама за убийството на Тоско Бозаджийски
Гръцкият съд осъди двама за убийството на Тоско Бозаджийски