Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК удължи валидността на ковид сертификатите до 30 юни 2023 г.

от БНТ , Източник:
14:24, 03.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската комисия предлага срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС да бъде удължен с една година — до 30 юни 2023 г.

Удължаването на действието на регламента ще гарантира, че пътуващите могат да продължат да използват цифров COVID сертификат на ЕС при пътуване в ЕС, когато държавите членки поддържат определени мерки в областта на общественото здраве.

Комисията приема предложението, за да гарантира, че Европейският парламент и Съветът могат да приключат законодателната процедура навреме преди изтичането на срока на действие на настоящия регламент.

В допълнение към удължаването на срока на действие на Регламента за цифровия COVID сертификат на ЕС до юни 2023 г. Комисията предлага и някои изменения:

  • Включване на висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат за направен тест. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове във време, когато има голямо търсене на тестове за COVID-19.
  • Гарантиране, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, прилагани в която и да е държава членка, а не само в държавата членка, издаваща сертификата. Целта е да се отговори на практическите опасения, изразени от гражданите във връзка със сертификатите, показващи неправилен брой дози, когато получават дози ваксини в различни държави членки.
  • Да се предвиди, че удостоверения могат да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу COVID-19. След това цифровият COVID сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки. Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и проучване на ваксините срещу COVID-19.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Николай Стайков е новият селекционер на националния отбор по футзал
Николай Стайков е новият селекционер на националния отбор по футзал
Прокуратурата протестира домашния арест на шофьора, прегазил момичето от Гърмен
Прокуратурата протестира домашния арест на шофьора, прегазил момичето от Гърмен